| Met de gloednieuwe outfit viert Manneken Pis de start van het Brusselse queer kunstfestival Q.ARTz.

Allereerste coöperatieve vennootschap voor kunstenaars geopend in Brussel

© Belga
15/10/2021

In Brussel is vrijdag Copper & Light, de eerste coöperatieve vennootschap voor kunstenaars, geopend. Door kunstenaars, kunstverzamelaars en kunstliefhebbers rechtstreeks met elkaar te verbinden als gelijkwaardige aandeelhouders in een coöperatie wil Copper & Light meer relevante ontwikkelingsruimte voor kunstenaars scheppen.

In domeinen als de agrarische, bancaire en zorgsector is het een eeuwenoud werkmodel, maar in de beeldende kunsten nog onbekend terrein. Copper & Light is volgens voorzitter Patrick Aertsen een primeur in de internationale kunstwereld. "Het is de allereerste keer dat een coöperatieve vennootschap als werkingsmodel voor de ontwikkeling van beginnende kunstenaars wordt toegepast in de beeldende kunsten", legt Aertsen uit. "Door kunstenaars en kunstliefhebbers rechtstreeks met elkaar te verbinden in een coöperatie wil Copper & Light meer relevante ontwikkelingsruimte voor kunstenaars scheppen, tot nu toe nog een blinde vlek in het bestaande landschap."

Volgens Aertsen krijgen jonge makers en kunstenaars het steeds moeilijker. "Beperkte en afkalvende subsidies en de wereldwijde pandemie treft de sector recht in het hart. De positie van jonge kunstenaars komt zo steeds meer onder druk te staan, zowel op sociaal-economisch als artistiek vlak. Een stevige portie zakelijk inzicht alsook meer én relevante ontwikkelingsruimte voor kunstenaars is broodnodig om het actuele professionele veld te bereiken", benadrukt Aertsen.

Copper & Light biedt hier een antwoord op. Door zich te positioneren in de grijze zone tussen het semi-professionele en het professionele veld, vult de kunstcoöperatieve de bestaande lacune in het huidige kunstenlandschap op. Die ambitie wordt gerealiseerd in de vorm van een coöperatieve vennootschap die ondersteuning biedt aan de kunstenaar en een gezonde handelswijze ambieert tussen individuele kunstenaars, organisaties, kunstliefhebbers en kunstkopers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni