Het kantoorgebouw voor verzekeraar Generali, in de Ravensteinstraat.

In de Sint-Gorikshallen start vrijdag een expo over het werk van de Brusselse architect Alexis Dumont. Die drukte onder meer zijn stempel op de allereerste zakenwijk van de stad, bij het Centraal Station.

De naam Alexis Dumont doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de architect heeft heel wat iconische gebouwen op zijn palmares, zoals bijvoorbeeld de voormalige Citroëngarage aan het IJzerplein. Daarnaast realiseerde hij verschillende vroege appartements- en kantoorgebouwen, naast villa's buiten de stad of aan zee. Eerste werkte hij samen met zijn vader Albert, later met zijn neef Philippe Dumont of zijn kompaan Marcel Van Goethem.

De expo Alexis & Co spitst zich toe op één buurt die Dumont helemaal naar zijn hand zette: de Ravensteinwijk tussen het Centraal Station en het Paleis voor Schone Kunsten. Door verschillende stadsvernieuwingsprojecten, onder meer onder impuls van de bouw van de Noord-Zuidverbinding, waren de oude huizen en straatjes hier begin 20ste eeuw van de kaart geveegd. Tussen 1931 en 1958 kwamen verschillende monumentale constructies in de plaats, bijna allemaal ontworpen door Dumont.

De herontwikkeling van de wijk begon met de bouw van de Shell Building. Die zou aanvankelijk ook een toren krijgen, maar dat zou het vergezicht vanaf het Paleizenplein verpesten, vreesde de Stad. Het horizontale gebouw met gebogen gevel zette de toon voor de gebouwen die zouden volgen, zoals de zetel van verzekeraar Generali, ook gerealiseerd in de jaren dertig.

Ravensteingalerij

Trap in de Ravensteingalerij.

De rest van de wijk kreeg pas vorm in de jaren vijftig, maar Dumont was er opnieuw bij betrokken. Hij ontwierp de Ravensteingalerij en de zetel voor wat vandaag het Verbond van Belgische Ondernemingen heet. De gebouwen vertonen niet alleen een eenheid in stijl en materialen, maar ook in functie: het gaat allemaal om kantoorgebouwen, meestal met handelszaken op het gelijkvloers.

De verschillende gebouwen zijn goed voor 40 à 50.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Die was bovendien state of the art voor die tijd, met moderne lunchrooms, conferentiezalen en parkeergarages. De omgeving van het gloednieuwe Centraal Station was in de ogen van de toenmalige stadsplanners dan ook de ideale plek om de allereerste echte zakenwijk van Brussel uit te bouwen.

ALEXIS & CO: Van 13 september tot 17 november 2019, dagelijks van 10 tot 18 uur, donderdag tot 22 uur.
Op de mezzanine van de Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein, 1000 Brussel
Gratis toegang
Rondleidingen op zaterdag 14 september van 13 tot 19 uur en zondag 15 september van 10 tot 12 uur en van 13 tot 19uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , architectuur , Expo , Alexis Dumont

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni