Brussel ontvangt eind september eerste Wereldkampioenschap Poetry Slam

© Katharina Wenty / World Poetry Slam
| Marie Darah zal België vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap.

Brussel is van 26 tot 29 september de gaststad voor het allereerste inclusieve Wereldkampioenschap Poetry Slam. De veertig beste slamdichters uit de wereld strijden in Kinepolis Brussel voor de wereldtitel.

Het WK Poetry Slam is het geesteskind van de World Poetry Slam Organisation (WPSO), een netwerk dat slammers uit de hele wereld verenigt. Ze zijn al twee jaar achter de schermen bezig met de voorbereidingen en maakten als vertrekpunt een gezamenlijk charter waarin inclusie, vrije meningsuiting, dekolonisatie en lgbtq+-rechten belangrijke waarden zijn.

Via de Belgisch slamdichter Philip Meersman werd de brug geslagen naar mede-initiatiefnemers Creatief Schrijven, Willemsfonds Brussel en het creatieve agentschap Hurae. Het resultaat is een toernooi waar slamdichters uit Mexico, Tsjaad, Madagascar of Australië aan meedoen. België is vertegenwoordigd door de 32-jarige Marie Darah. Zij zal haar woorden proberen gebruiken om haar tegenstanders figuurlijk knock-out te slaan.

"We gebruiken de regels van de poëzie wel, maar gehoorzamen ze niet. Die artistieke vrijheid laat je toe om echt je eigen, persoonlijke verhaal te vertellen. Dat maakt het ook zo interessant en intens om andere dichters bezig te zien", vertelt Darah.

De halve finales vinden plaats op 27 en 28 september en op 29 september volgt de grote finale. Het event wordt gepresenteerd in verschillende talen en alle teksten worden geprojecteerd in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Het WK Poetry Slam biedt ook de hele week showcases, workshops en andere activiteiten aan op verschillende locaties in Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?