Minister Gatz organiseert meertalige slamcontest voor Brusselse jongeren

© Bart Dewaele
| Meertaligheidsminister Sven Gatz (Open VLD)

Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz (Open VLD) lanceert een nieuwe slamcontest voor Brusselse jongeren. Die mogen in tien regels en in verschillende talen beschrijven hoe mooi Brussel is. De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen in het Brussels Parlement.

Nog tot 18 februari kunnen alle Brusselse jongeren tot 25 jaar deelnemen aan Be Talky, de nieuwe slamcontest op initiatief van minister Gatz. De jongeren worden uitgedaagd om een slamgedicht te schrijven waarin ze de loftrompet over Brussel steken, in maximaal tien zinnen en 150 woorden en in verschillende talen: Nederlands, Frans en Engels. Ook woorden in thuistalen worden toegelaten.

“Met dit initiatief wil ik onze jongeren zin doen krijgen in het mooie van de superdiverse grootstad waarin ze opgroeien”, zegt Gatz. “Daarnaast wil ik ze uitdagen om creatief te zijn met talen, Nederlands, Frans en Engels vanzelfsprekend, maar ook hun thuistalen. De toekomst van Brussel is immers meertalig en het format van slam poetry sluit aan bij de stedelijke jongerencultuur, zoals ook de rap en hiphop dat doen in de muziek.”

WK slam

Een internationale jury, voorgezeten door de Jetse dichter Philip Meersman, zal alle gedichten lezen en beoordelen. De winnaar wordt bekendgemaakt op 21 maart, op Wereldpoëziedag. Wie het mooiste gedicht heeft geschreven, mag het komen voorlezen in het Brussels Parlement. Daar zal het winnende gedicht een vaste plek krijgen.

“De eerste prijs wordt uitgenodigd om tijdens het WK slam, eind september 2022, samen met veertig slammers uit alle continenten het podium te delen”, zegt Meersman. “In een slamgedicht wordt eenieders stem gehoord, kan elkeen passie, gedrevenheid, een duidelijke mening of een dominant gevoel kwijt. Van een meertalig dadagedicht via een surrealistische trip of een futuristische visie op Brussel. Elke stem is waardevol, elk woord een stap in het begrijpen van de ander.”

Wie meer wil weten over de wedstrijd kan terecht op de website nl.betalky.brussels.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?