kabinet Elke Van den Brandt

| De inhuldiging van de Campus Nieuwland.

Vernieuwde campus Nieuwland na tien jaar ingehuldigd

TP
© BRUZZ
17/04/2024

De vernieuwde Campus Nieuwland in Brussel is ingehuldigd na een verbouwperiode van meer dan tien jaar. De campus telt maar liefst 22.000 vierkante meter.

Op de vernieuwde Nieuwland Campus bevinden zich verschillende onderwijsinstellingen, waaronder basisschool Nieuwland, BuSo Zaveldal en Brede School Nieuwland.

Ook biedt de campus een ruim aanbod aan vrijetijdsactiviteiten. Zo zijn onder andere Jeugd en Muziek Brussel, MetX en de Hoofdstedelijke Kunstacademie Brussel op de campus gesitueerd. Daarnaast is er een zorgaanbod, gecentreerd rond het kind. Zo vind je er het zorgteam Wheel of Care, Kinderdagverblijf Nieuwkinderland, IBO De Buiteling en Huis van het Kind Nieuwland.

Bruisende plek

Collegelid Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw, vindt dat er met deze opening verschillende doelstellingen worden bereikt. “Van bij het begin had de VGC een brede campusgedachte voor ogen. Met sterke onderwijspartners op de site, een Hoofdstedelijke academie, en de gezins- en welzijnspartners, is hier in de buurt een bruisende plek ontstaan”, wist hij te zeggen.

Elke Van den Brandt (Groen), VGC-Collegevoorzitter, gaat hiermee akkoord: “De vernieuwde Nieuwland-site biedt kinderen een omgeving waarin groeien en leren hand in hand gaan. Zorg en plezier, sport en cultuur: je vindt alles terug bij Nieuwland. Dit past helemaal in ons Bredeschoolbeleid.”

Bij de werken werd er door middel van zonnepanelen ook ingezet op milieubewustzijn en spaarzaamheid: “Deel van het klimaatbeleid van de VGC,” zegt Van den Brandt, “én ze drukken de maandelijkse kosten op de campus.”

Ook Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V), is tevreden over het project. “Een Brede School is nooit af, maar voortdurend in beweging. Het is een omgeving waarin partnerschappen worden gesmeed, niet alleen tussen instellingen, maar ook tussen gezinnen, jeugd en de bredere gemeenschap.”

Kleur

Niet enkel Campus Nieuwland, maar ook het participatieve kunstwerk ‘Colors of Shade’ van David Helbich werd ingehuldigd op de site. “De 77 gekleurde panelen werden gemaakt samen met de kinderen van IBO De Buiteling”, zegt Ans Persoons (Vooruit.brussels), Collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra.

“Niet alleen brengen ze kleur in het grijze straatbeeld, het werk snijdt ook thema’s aan die leven op de site en in de samenleving, zoals de bezorgdheid over luchtkwaliteit en de diversiteit van de Brusselse samenleving”, voegt Persoons nog toe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni