De vijf inzichten

De vijf inzichten van Leo Timmers: ‘Thuis sta ik bekend om mijn onnozele dad jokes’

De puntgave, warme prentenboeken van illustrator en auteur Leo Timmers zijn bekend van zijn atelier in Jette tot in New York. Zijn nieuwe triomf, Het monstermeer, duikt met vier eenden in een groot meer met een wonderlijke onderwaterwereld.

You have to have a dream so you can get up in the morning (Billy Wilder)

Als kind kon ik bij het slapengaan al niet wachten om 's ochtends weer verder te tekenen. Nog altijd sta ik met heel veel goesting op om te doen wat ik het liefste doe. Dat wens je iedereen toe. Al vergt het tijd en moeite om scherp te krijgen wat je het allerbeste ligt en om die droom dan te doen slagen.

I prefer laughter to crying (Kurt Vonnegut)

Als geallieerde soldaat heeft schrijver Kurt Vonnegut de brandbommen op Dresden meegemaakt, maar hij is ook een grappige man. In ons huishouden sta ik bekend om mijn onnozele dad jokes en woordspelingen. Ach, ik lok liever een verbindende lach uit om het drama van het leven te trotseren, dan alleen in een hoek te gaan zitten kniezen.

Less, but better (Dieter Rams)

Rams, een Duits designer voor onder meer Braun, was een van de eersten die de modernistische visie toepaste op toestellen als scheermachines en platenspelers. Zijn oplossingen, die ook Jony Ive van Apple beïnvloedden, waren soms ontroerend eenvoudig. Die eenvoud streef ik ook na in heldere beelden zonder rommel. Maar ik zie zijn motto ook algemener: minder maar mooiere, degelijkere spullen veraangenamen het leven.

You begin every book as an amateur (Philip Roth)

Wanneer ik nadenk over een nieuw verhaal, lijkt het alsof alles wat ik ervoor heb gedaan, verdwenen is. Dan kijk ik naar mijn vorige boeken en vraag me af hoe ik die ooit heb kunnen maken. Vanuit niets iets waardevols creëren, een eenvoudig idee vinden dat heel veel vertelt, is een proces van lange adem.

The difference between children and adults is that they're shorter, not dumber (Mo Willems)

Kinderen zijn geen volwassenen. Hun referentiekader en taal zijn kleiner, maar ze hebben dezelfde emoties en zijn vaak betere kijkers, omdat ze de wereld vooral door hun ogen moeten proberen te begrijpen. Volwassenen maken abstracties, zijn gericht op tekst en denken al snel dat ze het allemaal doorhebben. Terwijl er in het beeld vaak meer aan de hand is.

Het monstermeer verschijnt op 4/10 bij Querido, www.leotimmers.com

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?