Filip Rogiers
© Filip Rogiers | Filip Rogiers.

Filip Rogiers leest 39 sonnetten van Hans Andreus voor in Brussel

CD
© BRUZZ
29/12/2023

Schrijver, ex-journalist en sinds kort leerkracht Filip Rogiers wil Brusselaars kennis laten maken met wellicht zijn favoriete dichter: Hans Andreus. Daarom zal hij 'De sonnetten van de kleine waanzin' voordragen. 39 weekends op een rij draagt hij telkens een van de 39 sonnetten voor op een nog onbekende plaats in Brussel.

Het idee is om poëzie naar mensen te brengen op onverwachte momenten en plaatsen, zonder de conventionele setting van een poëzie-evenement. "Het is een anarchistische eenmansactie", zegt Rogiers. "Het wordt poëzie zonder meer. Geen uitleg, geen voorbeschouwing, geen podium."

De details zijn nog onbekend, en dat is de bedoeling. "39 weekends lang wil ik simpelweg opduiken in openbare plekken - een park, de Nieuwstraat, waar dan ook - en daar in alle vrijheid een sonnet voordragen." De locatie en het tijdstip zal hij telkens twee à drie dagen op voorhand bekendmaken.

Specifiek gaat Rogiers voorlezen uit 'De sonnetten van de kleine waanzin'. "Het zijn fantastisch mooie gedichten, net een kleine bijbel van de poëzie. Ik ken ze bijna uit het hoofd, want ze gaan al veertig jaar mee in mijn boekenkast."

Waarom Hans Andreus (1926-1977), een Nederlandse dichter? "Vaak wordt poëzie geassocieerd met iets troostend, maar goede poëzie bijt ook altijd. Het is confronterend, omdat ze tot op het bot gaat van wat het is om mens te zijn", legt Rogiers uit. "De gedichten zijn niet aaibaar of liefelijk, wat aansluit bij de rauwheid van Brussel."

Bepaalde verwachtingen heeft Rogiers niet. "Hoe meer mensen kennismaken met Andreus, hoe beter. Maar als er niemand komt, dan lees ik toch. Dan maar voor de bomen en de vogels in de stad."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie