1752 FIRM artlab2

| FIRM Artlab is een tijdelijke creatieve broedplaats in Jette.

Interview

Klein kunstenfestival palmt voormalige lampenfabriek in

Michaël Bellon
© BRUZZ
06/05/2021

Op de site van de oude Jetse Tungsram-lampen­fabriek laat de gemeente, in afwachting van het woningproject Aura, kunstenaars hun ding doen in de vele leegstaande ruimtes. En dit weekend gaan de deuren open voor W.H.Y.B.L.Y. ?, een expo die performance, fotografie en videokunst integreert.

Firm Artlab is gelegen aan de Firmin Lecharlierlaan, vlak bij metrohalte Belgica. Eerder werd de leegstaande oude lampenfabriek al gebruikt om archieven, batterijen en wijn in op te slaan. Nu rijpen de kunsten op de drieduizend vierkante meter, dankzij de tijdelijke artistieke werking die de gemeente er mogelijk maakt. Een beetje zoals op de See U-site in Elsene, bij Volta in Anderlecht of Decoratelier in Molenbeek, maar dan wat kleiner.

Directeur Christophe Carpentier leidt ons over twee verdiepingen rond in de talrijke ruimtes die door de residenten van Firm worden gebruikt. Met minimale middelen werden vergaderzalen, opslagruimtes, een bar op de binnenplaats, een Chill Room, de Tungsram Galerie, heel wat ateliers, en ook twee grote tentoonstellingsruimten ingericht, waarvan er één over een podium en een geluids- en lichtinstallatie beschikt.

Wat opvalt, zijn de geweldige muurschilderingen van onder meer Nigoull, Pierre Ow en Cam Stass die de witte muren kleuren. “De schepen voor Franstalige cultuur Mounir Laarissi zag het gebouw als een goede locatie voor streetart,” legt Christophe Carpentier uit. “Met de schepen van Nederlandstalige cultuur Nathalie De Swaef zijn we nog verder gegaan. Zo richtten we in december de vzw Firm op om ondanks Covid een projectoproep te lanceren naar artiesten die op zoek waren naar een plek om iets te creëren.”

Die zes residenten zijn bovengenoemde streetartkunstenares Cam Stass, het dj-collectief Brikabrak, dat ook bekend is van BRUZZ-radio, het danscollectief Cie Opinion Public, het beeldend duo Aniss & Michaux, de Jetse circusartiesten van Balance ton truc en performancekunstenares Stephanie Quirola.

Carpentier: “Tijdens de laatste week van juni zullen zij allemaal eigen werk tonen, en het eerste weekend van september een gezamenlijk project. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de kunstenaars in contact treden met de buurt zodra dat kan. Vanaf 13 mei gaan we ook op de binnenkoer afterworkparty's doen in de pop-upbar op donderdagavond. En op zondag zullen we activiteiten organiseren voor de buurt.”

Zo staan ook samenwerkingen met het stratenfestival Voenk of het muziekfestival Jam'in Jette op het programma. Momenteel is de afspraak met de eigenaars dat Firm tot augustus op de site kan blijven. Er bestaat een mogelijkheid dat die periode tot het einde van het jaar wordt verlengd.

1752 FIRM artlab6

| De Tungsram-fabriek in Jette.

Ik ken zoveel goede kunstenaars die het voorbije jaar zijn blijven doorwerken en die een publiek verdienen. Voor hen doe ik dit

Jette Internationaal
Tot voor kort was in Firm al de fototentoonstelling Photogr@firm te zien. Maar dit weekend worden de ruimtes ingepalmd door W.H.Y.B.L.Y. ? ('Where have you been last year?'). Het tweedaagse festival is eigenlijk een multidisciplinaire tentoonstelling, met als curator de Jetse cineaste Julie De Clercq. De Clercq studeerde en is gastdocent aan het RITCS, maakte onder meer de film Vleugels in de Fait Divers-reeks, films voor de theaterstukken van bijvoorbeeld Sachli Gholamalizad en Jessa Wildemeersch, en is ook actief in de sociaal-culturele sector. “Ik ken zoveel goede Brusselse kunstenaars die het voorbije jaar zijn blijven doorwerken en die een publiek verdienen. Dus wilde ik iets covidproofs opzetten. Dat is gelukt met de culturele activiteitenpremie van de Vlaamse Gemeenschap, de ruimte die hier ter beschikking was, en de samenwerking met vzw 2nd to the right.”

De Clercq maakte een programma met Jetse en andere Brussels artiesten. “Choreograaf Ugo Dehaes uit Anderlecht heeft in zijn interactieve installatie Forced labor: arena dansers vervangen door robots. Schilder Vadim Vosters uit Molenbeek maakt donker maar intrigerend werk dat internationaal bekend is, maar misschien nog niet genoeg in eigen stad. Elina Salminen is een Finse beeldend kunstenaar uit Schaarbeek die zich voor haar project baseert op Goethes kleurentheorie. Ehsan Hemat is van Iraanse afkomst, en maakt een nieuwe installatie-performancevoorstelling die ook in een museale context past.”

1752 FIRM artlab5

| Organisatoren Julie De Clercq en Christophe Carpentier. “We gaan ook dingen voor de buurt in elkaar steken.”

De talloze fans van de Jetse BRUZZ-fotograaf Ivan Put komen ook aan hun trekken op de expo, en daarmee is het Jetse talent nog niet uitgeput. “Veronika Iltchenko, een klassieke pianiste op wie Jette trots is, komt in de exporuimte uit het werk van de Belgische componist Guillaume Lekeu citeren. Regisseur Frederike Migom toont haar nieuwe korte documentaire BOOS, gedraaid met de kinderen van de afdeling kinderpsychiatrie PAika in het UZ in Jette. En danser Jos Baker (bekend van onder andere het gezelschap Peeping Tom) toont twee korte dansfilms.”

Twee concerten van Noodzakelijk Kwaad en de dansvoorstelling Corps intime werden wegens de huidige covidmaatregelen verplaatst naar 5 juni. Zelf maakte De Clercq de video-installatie Metusalem, een audiovisuele hommage aan de mensen die in rusthuizen verblijven.

W.H.Y.B.L.Y. ?
8 & 9/5, Firm Artlab
Facebook: firmbrussels
www.2ndtotheright.com/expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni