| Firm Artlab ligt in de Firmin Lecharlierlaan in Jette.

Firm Artlab brengt kunstenfestival en pop-upbar naar Jette

EC
© BRUZZ
20/04/2021

In Jette is een nieuwe, tijdelijke artistieke ruimte geopend in een voormalige lampenfabriek. Een kunstenfestival tijdens het weekend van 8 en 9 mei belooft er dans, fotografie, muziek en videokunst. Op de binnenkoer komt een pop-upbar. Die kan er tot eind augustus blijven.

De tijdelijke invulling van de lege fabriek komt er op initiatief van de gemeente Jette, in samenwerking met de vzw 2nd to the right. Firm ligt in de Firmin Lecharlierlaan dicht bij metrohalte Belgica. Momenteel loopt er al een fototentoonstelling van vier Brusselse fotografen, onder wie Arnaud Ghys en Sophie Lenoir, maar de grote opening komt er op 8 mei.

De voorbije winter namen verschillende jonge, Brusselse artiesten hun intrek in het pand. Tijdens het weekend van 8 en 9 mei brengen zij hun werk naar buiten via het W.H.Y.B.L.Y.-festival (kort voor 'Where have you been last year?', red.). Eén van de residenties ging naar dj-collectief Brikabrak, deel van de avondprogrammatie bij BRUZZ. Ook danscollectief Opinion Publique had er een residentie.

Het W.H.Y.B.L.Y.-festival wordt een interdisciplinair kunstenfestival met dans, film, fotografie, beeldende kunst en muziek. Regisseurs Frederike Migom en Julie De Clercq, BRUZZ-fotograaf Ivan Put en choreograaf Ugo Dehaes - die robots laat dansen - zijn enkele van de namen op de affiche. Noodzakelijk Kwaad zorgt voor poëzie en muziek, er is schilderkunst van Vadim Vosters en Elina Salminen en dans van Ehsan Hemat, Jos Baker en Agostina D’Alessandro.

Pop-upbar

Het volledige programma is te vinden via de Facebookpagina van Firm. Op 8 mei mogen bovendien de terrassen van horecazaken weer open in ons land, mits de coronacijfers gunstig evolueren. Reden voor Firm om meteen een pop-upbar te openen op de binnenkoer van het lege fabriekspand.

"Het is een tijdelijk project met plaats voor verenigingen, tentoonstellingen, stages of een wekelijkse afterworkdrink"

Nathalie De Swaef, cultuurschepen Jette

Voor het lege fabrieksgebouw is al een bouwvergunning ingediend, dus het gaat om een tijdelijke cultuurruimte. Een vastgoedgroep wil er nadien woningen ontwikkelen. Firm Artlab kan nu tot eind augustus in het gebouw blijven, of tot aan de start van de werken.

"Het is een tijdelijk project met atelierruimte voor artiesten, plaats voor verenigingen, tentoonstellingen, stages, ontmoeting of een wekelijkse afterworkdrink. En als gemeente leren we bij", zegt Nederlandstalig cultuurschepen Nathalie De Swaef van Jette. Ze trekt het project samen met haar Franstalige collega-schepen Mounir Laarissi.

W.H.Y.B.L.Y. Festival 8 en 9 mei, Firmin Lecharlierlaan 143/147 in Jette. De huidige fototentoonstelling Photogr@firm is enkel te bezoeken op afspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Cultuurnieuws , FIRM Artlab , pop-upbar , tijdelijke invulling , WHYBLY festival

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni