KMSK sluit zalen met meesterwerken

© PhotoNews
| Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK.)

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) hebben besloten om de zalen met meesterwerken van de Oude Meesters voor minstens een halfjaar te sluiten. Dat is volgens VRT te wijten aan een personeelstekort, waardoor er niet genoeg bewakingspersoneel is om de zalen open te houden.

Musea mogen de deuren openhouden volgens de laatste coronamaatregelen en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel hebben verschillende topstukken hangen van onder andere Rubens en Rembrandt. Toch gaan verschillende zalen van het museum op slot voor het publiek.

Volgens het KMSK zelf heeft dat te maken met de coronacrisis, maar bij VRT wordt ook gewezen naar een probleem met bewakingspersoneel. Verschillende contracten zouden niet zijn vervangen na pensioen of niet zijn verlengd, waardoor er nu sprake is van een tekort.

KMSK-woordvoerder Samir Al-Haddad reageert: "We zouden liever alles openen maar dit gaat nu spijtig genoeg niet. We zitten onder de limiet om alle collecties open te houden. De collecties zijn dus afwisselend open, zoals in andere grote culturele instellingen."

19 bewakingsagenten tekort

Al-Haddad wijst naar de besparingen op federale instellingen sinds 2011 en legt uit dat het museum sinds het begin van 2019 35 personeelsleden heeft verloren. "Corona legt de vinger op de wonde. We moeten nu met de coronamaatregelen meer personeel inzetten, terwijl we steeds minder mensen hebben. Voor de bewaking alleen al is er momenteel een tekort aan 19 bewakingsagenten."

"We hebben alle hoop dat onze staatssecretaris Wetenschapsbeleid Thomas Dermine hiervoor een oplossing kan vinden, zodat we vanaf oktober weer alle collecties kunnen openen voor het publiek. Hiervoor moet ons personeelsplan goedgekeurd worden, selecties worden uitgevoerd en moet er budget vrijgemaakt worden", besluit de KMSK-woordvoerder.

Eerder had het KMSK al zalen gesloten om plaats te maken voor het Fin-de-siècle Museum, met werken uit de late 19de en vroege 20ste eeuw, en verschillende andere zalen wachten op restauratie.

Ook het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark beperkt zijn toegang tot het publiek. Hoewel het museum een van de grootste museumcollecties van ons land beheert, opent het enkel op zaterdag en zondag voor bezoekers. Zij wijzen op een teruggelopen bezoekersaantal sinds de start van de coronacrisis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?