Koning Filip is eerste bezoeker van koninklijke expo in Train World

© Belga
09/05/2022
Updated: 10/05/2022 12.31u

Koning Filip heeft maandag als eerste een bezoek gebracht aan de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in Train World in Schaarbeek, Royals & Trains. De expo loopt van 10 mei tot 22 januari 2023 en vertelt meer over de unieke band van de Belgische koninklijke familie met de spoorwegen.

Het Belgische koningshuis heeft de ontwikkeling van de spoorwegen altijd gesteund, sinds de aanleg van de eerste spoorweglijn in 1835 tot vandaag. Koning Leopold I was zo het eerste staatshoofd ter wereld dat zich met de trein verplaatste. Koning Filip, die in 2015 het museum Train World in Schaarbeek opende, onderstreept die betrokkenheid met zijn bezoek aan Royals & Trains.

Zes thema's gidsen de bezoekers doorheen de tentoonstelling: koninklijke treinen, inhuldigingen, de stations en koninklijke salons, koninklijke huwelijken en begrafenissen, treintjes voor prinsjes en de internationale reizen en staatsbezoeken. Aan de hand van zeldzame documenten van de eerste trein van Leopold I, bouwplannen, thee- en eetserviezen van Albert I en Leopold III en items uit de reisgarderobe van koningin Astrid wordt de grandeur van het treinreizen in beeld gebracht.

De blikvangers in het treinmuseum zijn vijf koninklijke rijtuigen waarvan enkele het eerst publiekelijk tentoongesteld worden. Koning Filip mocht uitzonderlijk een kijkje nemen in de goed bewaarde en luxueuze rijtuigen. Naar aanleiding van de expo bracht Train World samen met uitgeverij Snoeck nog het gelijknamige boek Royals & Trains uit. Het boek volgt dezelfde structuur als de tentoonstelling en treedt nog meer in detail met nooit eerdere gepubliceerde archiefdocumenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni