Eenvoudig Nederlands

Museum Bozar maakt de schade op na zware brand

© AM / BRUZZ
| Bozar meet de schade op van de brand.

Na een zware brand op maandagnamiddag krijgt Bozar nu een tijdelijk dak. Zo kan het kunstencentrum verdere schade voorkomen. Het kan nog weken duren voordat we zeker weten hoeveel schade er echt is.

De beheerder van het gebouw, De Regie der Gebouwen, zegt dat het museum snel weer open kan. “De schade valt mee.”

De brand ontstond maandag rond 16.10 uur aan het dak. De vlammen en het water veroorzaakten ook aan de binnenkant veel schade. De brandweer heeft het vuur tegengehouden. Zo verspreidde het zich niet naar de rest van het gebouw.

In totaal hebben 99 brandweermannen en vrouwen geholpen de brand te blussen. De brand is ontstaan door een technische fout. De brand lijkt niet opzettelijk aangestoken.

De brand bleef voornamelijk op het dak.
© brandweer
| De brand bleef op het dak.

De brand heeft een deel van het dak aangetast boven de tentoonstellingszalen en de grote zaal Henri Le Boeuf. Op dit moment wordt het dak weer dicht gemaakt. Ongeveer vijf procent van het dak raakte beschadigd.

Ook kwam het water van het blussen in de wanden en de vloer. De muren van vijf zalen raakten beschadigd. Net als het orgel in de Henry Le Boeufzaal. Ook op de balkons werd de vloer door het water beschadigd.

Wanneer alle beschadigingen worden gerepareerd, hoeveel dat kost en wie het betaalt, is nog niet duidelijk.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?