Bozar meet de schade op na zware brand

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 22 januari 2021
Updated: 22-01-2021 - 17:43

Na een zware brand op maandagnamiddag krijgt het kunstencentrum Bozar nu een tijdelijk dak om verdere schade te vermijden. Het kan nog weken duren voor Bozar de exacte brandschade aan het gebouw kan opmeten. Het binnengedrongen bluswater dringt nog verder door in wanden en het parket. Om verdere averij te voorkomen, moet dat rustig kunnen drogen. De Regie der Gebouwen maakt zich sterk dat het cultuurhuis snel opnieuw operationeel zal zijn. “Al bij al valt de schade mee.”

De brand ontstond maandag rond 16.10 uur aan het dak en veroorzaakte ook intern heel wat waterschade. De brandweer kon wel voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar de rest van het gebouw. In totaal werden er 99 brandweermannen/vrouwen (aflossing inbegrepen) ingezet om de brand te bestrijden. “Dankzij hun inspanningen valt de schade heel goed mee”, zegt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen aan BRUZZ. “Het interieur en de structuur van het gebouw zijn intact gebleven. Dat is het voornaamste.” De brand is ontstaan in een technisch lokaal, waarschijnlijk door een technisch defect, kwaad opzet lijkt quasi volledig uitgesloten.

"Door de brand is een deel van het dak uitgebrand boven een aantal tentoonstellingszalen en de grote zaal Henri Le Boeuf," aldus Stéphane Vanreppelen, directeur investeringen bij Bozar. "Op dit moment proberen we Bozar zo snel mogelijk waterdicht te maken." De buitenschil van het dak is in beperkte mate aangetast door de vlammen. “De schade is heel lokaal en bedekt slechts vijf procent van het totale dakoppervlak”, zegt Vanderborght.

Lees verder onder afbeeldingen.

Vooral de schade door het bluswater baart de Regie der Gebouwen zorgen. Zo stortte in een drietal tentoonstellingsruimten de bepleistering in. Ook het orgel in de Henry Le Boeufzaal liep averij op, maar daar is vanuit de concertzaal zelf niets van te merken. “De pijpen van het orgel zijn beschadigd langs de binnenkant. Dat zullen we manueel moeten onderzoeken en herstellen”, licht Vanderborght toe. En ook op de balkons en in de loges werd het parket door het water beschadigd.

Toch gaat de Regie der Gebouwen ervan uit dat de Bozar vrij snel de activiteiten kan hernemen. “We moeten wel nog de technieken controleren om er zeker van te zijn dat alles veilig kan verlopen”, weet Vanderborght. “Maar de voorzijde van het Bozar-gebouw is eigenlijk helemaal niet geraakt. En als je de loges afsluit van de Le Boeufzaal kan ook die weer open, want de schade aan het orgel is niet zichtbaar.”

Rustig laten opdrogen

Wanneer de herstellingswerken zullen beginnen, hoeveel de kosten bedragen en wie de kosten voor zijn rekening neemt, is op dit moment niet duidelijk. De exacte schade zal ook pas de volgende weken gekend zijn. "Het water dringt verder in de muren en het parket. We moeten het de tijd geven om op te drogen. Dat kan weken tot zelfs maanden duren", legt Vanderborght uit.

Het is ook geen optie om de temperatuur wat hoger te zetten, zodat het water sneller droogt. "Dat zou een thermische schok veroorzaken, waardoor de schade nog groter zou zijn. We moeten het nu zijn natuurlijke beloop laten gaan. Dan pas zullen we echte impact van de waterschade zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?