Bozar al zeker week dicht na zware dakbrand

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 18 januari 2021
Updated: 19-01-2021 - 07:13

De dakbrand die maandagnamiddag ontstaan is in het kunstencentrum Bozar, was rond 21.30 uur zo goed als volledig geblust. Hoe groot de schade is, moet dinsdag duidelijk worden. Het museum blijft al zeker gesloten tot 25 januari om de schade te herstellen.

De brand werd omstreeks 16.10 uur opgemerkt en de brandweer kwam een tiental minuten later ter plaatse met drie pompwagens en een ladderwagen. Die ploegen kregen later versterking van andere ploegen. Het vuur woedde in de isolatie tussen het dak en het plafond en kon zich via technische kokers doorheen het dak verspreiden, waardoor het ook moeilijk te blussen was.

Met behulp van drones met infraroodcamera's van de federale politie konden de verschillende vuurhaarden wel gelokaliseerd en geblust worden. De brandweer kon ook vermijden dat de brand zich uitbreidde naar de omliggende gebouwen of naar de binnenzijde van het gebouw. Omstreeks 21.30 uur was het vuur zo goed als volledig geblust. Rond middernacht keerden de meeste ingezette middelen terug naar de kazerne. Eén autoomp is de volledige nacht ter plaatse gebleven om een brandwacht te verzekeren en al het gebuikte materiaal te verzamelen.

Geen kunststukken van nationaal erfgoed beschadigd

Een privéfirma kwam omstreeks 23 uur het bluswater verwijderen en de beschadigde daken afdekken met zeilen. Wat de exacte omvang van de schade is aan de binnenzijde van het gebouw, zal morgen pas duidelijk worden. Volgens de brandweer zou bij eerste rondgang wel al duidelijk geworden zijn dat er geen kunststukken beschadigd zijn die behoren tot het nationale erfgoed.

Het verkeer werd tijdelijk afgesloten in de Koningsstraat, tussen het Koningsplein en de Wetstraat, en op het Paleizenplein.

2 brandweermannen gewond

De brand ontstond aan het dak. De brandweer kon verhinderen dat de brand naar binnen zou uitbreiden. Eén brandweerman raakte bij het blussen gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd. Het zou goed met hem gaan. Een tweede brandweerman is uitgegleden op het dak en heeft zijn been bezeerd, maar is op post gebleven.

In het totaal werden er 99 brandweermannen/vrouwen (aflossing inbegrepen) ingezet om de brand te bestrijden. Twaalf manschappen met rust werden opgeroepen on het wachteffectief te versterken en zo de dagelijkse dekking van het Gewest door de brandweer te verzekeren en een optimale dienstverlening aan de Brusselse bevolking te garanderen. De gehospitaliseerde brandweerman heeft het ziekenhuis verlaten.

Gesloten tot 25 januari

Bevoegd minister Sophie Wilmès (MR) kwam ter plaatse om de balans op te maken. Ze maakte ook afspraken over de reparatiewerkzaamheden met Bozar. Burgemeester Philippe Close (PS) bedankte via Twitter de politie en brandweer die er alles aan doen om de veiligheid te garanderen en de brand onder controle te houden.

Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niets bekend. Bozar blijft gesloten tot 25 januari, meldt het museum op Facebook. Alle exposities zijn die periode gesloten. Tickethouders worden gecontacteerd.

Reporter Lilith was ter plaatse en gaf uitleg bij Gunnar in Downtown.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?