Muurschildering 'Women bike the city' siert schoolmuur in Laken

Op de muur van de Leopold I-school, naast het Bockstaelplein in Laken, is de muurschildering "Women bike the city" te zien. Kunstenares Anthea Missy maakte dinsdagavond bekend dat het kunstwerk klaar is. Op zondag 13 september wordt het officieel ingehuldigd.

Het fresco stelt een vrouw op een fiets voor. "Ik wilde het kleine meisje tonen dat in elke vrouw zit, in een kosmisch universum, en die een vlucht neemt dankzij het gevoel van vrijheid dat je voelt bij het fietsen, de haren in de wind", zegt kunstenares Anthea Missy.

De muurschildering is een initiatief van de progressieve vrouwenbeweging zij-kant, die op die manier meer vrouwen op de fiets wil krijgen in de hoofdstad. "Het dromerige fresco toont een meisje dat door de wolken fietst, want fietsen geeft je vleugels", luidt het.

'Vrouwen ervaren nog te veel obstakels'

Zij-kant huldigt de muurschildering op 13 september in met een fietsroute langs vrouwelijke straatnamen en feministische street art. De route start aan het Jo Coxplein rond 14.30 uur en eindigt rond 16.30 uur aan de Richard Neyberghlaan.

Met het project Women Bike The City vraagt zij-kant aandacht voor een genderbewust mobiliteitsbeleid en stadsplanning op maat van de fietsende 'Bruxelloises'. Het Fietsobservatorium stelde in 2019 vast dat amper 36 procent van de fietsers in Brussel een vrouw was. "Vrouwen ervaren nog veel obstakels om op de fiets te stappen. Nochtans is een fiets het symbool van vrijheid en emancipatie. De Amerikaanse activiste Susan B. Antony zei in 1880: 'The bicycle did more to emancipate women than anything else in the world.'"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?