Kunstenaar Bonom werkt muurschildering af op sociale woonblok in Marollen

ADD
© BRUZZ
31/08/2020

Deze zomer heeft de Brusselse streetartist Vincent Glowinski, beter gekend als Bonom, zijn kunstwerk 'Engelen' afgewerkt op de gevel van een sociale woonblok in de Brigitinnenwijk in de Marollen.

"Dit project, dat meerdere jaren bestrijkt, is geëvolueerd van een persoonlijk en spontaan initiatief naar een kunstwerk dat werd gesponsord door de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM)," aldus de openbare instelling in een persbericht.

Zo'n tien jaar geleden verscheen er een eerste schildering op de gevel van het gebouw in de vorm van een slangenmens. Maar deze werd in 2014 bedekt door isolatieplaten, waarna in 2017 een projectoproep werd gelanceerd vanuit de BGHM.

Het is de bekende Brusselaar Vincent Glowinksi, alias Bonom die, in samenwerking met Entropie Production, het project kreeg toegewezen. Zijn werk op de gevel van de sociale woonblok is doorheen de tijd blijven evolueren: in juni 2019 transformeerde de kunstenaar de gevelschildering in een cocon die symbool stond voor het project in wording. De verschillende lagen volgden elkaar op en lieten hun sporen na in het finale kunstwerk: een enorme beschermengel die over de gevel waakt.

Participatief proces

"Het participatief proces met de wijkbewoners heeft de kunstenaar ertoe aangezet om het kunstwerk in verschillende stappen te realiseren. Zo werden de bewoners ook uitvoerders van het project," klinkt het.

"Omdat er zo’n rijk verenigingsleven bestaat in de Marollenwijk, heeft de kunstenaar besloten om zich ook in te zetten voor lokale initiatieven en evenementen om zo de bewoners op verschillende manieren te ontmoeten: voorstellingen, een kunstenaarsresidentie, rondleidingen door de wijk, tekenworkshops,..."

"Ironisch genoeg is de gevel, met zijn kunstwerk, niet zichtbaar voor de sociale huurders die in het gebouw wonen. Daarom heeft de kunstenaar, samen met de kinderen uit de wijk, een grote tekening gemaakt op het plein onderaan het gebouw en zichtbaar voor alle bewoners vanuit hun raam."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , kunstwerk , graffiti , de Marollen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni