Picture Festival: het Brusselse feest van tekenaars en illustratoren

ATAK_picture festival
© ATAK
| Een illustratie van de Duitse kunstenaar ATAK, die te gast is tijdens Picture Festival.
© ATAK
| Een illustratie van de Duitse kunstenaar ATAK, die te gast is tijdens Picture Festival.

Picture Festival toont vanaf morgen een maand lang illustraties van erkende namen en van jonge krachten over verschillende locaties in Brussel. Artistiek coördinator en kinderboekenschrijfster Carole Saturno nodigde de artiesten van deze lente-editie uit, met een uitzonderlijk festival als resultaat. “Picture Festival brengt kunst die je inspireert, troost en doet dromen.”

Met ‘Illustration on the move’ als motto wil het festival via illustraties het einde van de stilstand vieren. “Illustraties kunnen alle kanten uitgaan en zijn toegankelijk voor iedereen. Picture Festival is een goede gelegenheid om mensen weer te verbinden en elkaar te ontmoeten”, aldus Saturno. In de herfst van 2019 vond de eerste editie van het festival plaats. De tweede editie van 2020 werd vanwege corona verplaatst naar mei dit jaar.

Brusselaars als Dominique Goblet en Kitty Crowther zijn maar enkele van de topartiesten van dit jaar. Goblet heeft de expo Oostende in BELvue Museum en Crowther tekent live plaatjes gebaseerd op haar boek Je veux un chien !. Daarnaast maak je kennis met onder anderen de Brussels-Zwitserse illustratrice Fanny Dreyer en de Duitse kunstenaar ATAK.

Saturno: “Kitty Crowther en Fanny Dreyer waren er ook bij tijdens de vorige editie van het festival, waar ze samenwerkten met andere kunstenaars. Dit jaar stellen ze hun originele tekeningen en eigen boeken tentoon, waardoor je een intiemere kant van de kunstenaars ziet.”

Crowther_Je veux un chien_Picture festival
© Kitty Crowther
| Een plaatje uit 'Je veux un chien !' van Kitty Crowther.

Volgens Saturno kan Brussel uitgroeien tot Europese hoofdstad van de illustratie zijn. “Ik denk dat ik niet fout ben als ik zeg dat deze stad het grootste aantal kunstscholen voor illustratoren heeft van alle Europese steden. Denk aan LUCA School of Arts, ERG Saint-Luc, La Cambre en Sint-Lukas Kunstschool. Illustratoren en striptekenaars verdienen een groter podium en het wordt tijd dat Brussel hiervoor het centrum wordt.”

Voor deze editie zijn opvallende plekken in Brussel uitgekozen, zoals de hondenwinkel in Sint-Gillis waar illustratrice Kitty Crowther haar laatste werk Je veux un chien ! tentoonstelt. Saturno: “Terwijl je inkopen doet voor je hond, kan je geweldige tekeningen zien. Normaal gezien komt je werk in een galerie of bibliotheek terecht. Wij willen een andere kant van kunst laten zien, door het te tonen wanneer je het niet verwacht.”

Andere fijne locaties zijn onder meer de galeries Le Clignoteur en Sterput in Brussel-stad, Maison ABC en Grafik in Schaarbeek, de boekhandel Candide in Elsene en Kuumba in Matonge.

PICTURE FESTIVAL
29/5 > 20/6, www.picturefestival.be
Facebook, Instagram

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?