Prestigieuze Belgian Art Prize wordt alweer geannuleerd

© Sophie Nuytten
| Fotograaf Sammy Baloji, één van de genomineerden

De Belgian Art Prize 2020 wordt geannuleerd. Dat heeft de organisatie meegedeeld. De BelgianArtPrize is één van de meest gerenommeerde kunstprijzen van ons land en wordt sinds 1950 tweejaarlijks uitgereikt. Toeval of niet, maar dit jaar waren alle genomineerden Brusselaars.

De Belgian Art Prize heeft al een paar bewogen jaren achter de rug. In 2018 was er rel rond de blanke, mannelijke finalistenlijst. De kunstwereld kwam daartegen in opstand waarop de finalisten zelf beslisten om zich terug te trekken.

Dit jaar leek het althans op dat vlak beter te gaan: de jury had vijf Brusselaars naar voor geschoven die in de meest diverse disciplines actief waren. Fotograaf Sammy Baloji was één van hen. Hij werkt vooral rond de kolonisatie van Congo. Saddie Choua is een beeldend kunstenaar én filmmaker die in Brussel neerstreek en ook de andere genomineerden, designkunstenares Jacqueline Mesmaeker, conceptueel kunstenaar Joëlle Tuerlinckx en het collectief Agentschap hebben hier hun thuisbasis.

Normaal zouden alle finalisten hun werk vanaf maart 2020 tentoonstellen in Bozar. Zover zal het dus niet komen. Ook de prijs ter waarde van 25.000 euro wordt niet uitgereikt.

“De kunstenaars die geselecteerd werden door de jury van de Belgian Art Prize 2020 hebben voorwaarden en eisen gesteld die veranderingen in het reglement, de partnerschapsovereenkomsten en de organisatie van de Prijs behelzen”, laat Bozar weten in een vrij cryptisch persbericht.

Er zou nu intern worden nagedacht over de uitwerking van de prijs in 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?