Alle finalisten Belgian Art Prize zijn Brussels

© Diego Franssens
| Saddie Choua is een van de vijf finalisten voor de Belgian Art Prize 2020.

De 5 finalisten van de Belgian Art Prize zijn bekend. Erg diverse namen, na de rel rond de blanke, mannelijke finalistenlijst van vorig jaar. Een rode draad is er wel, alle finalisten zijn Brussels.

De Belgian Art Prize is een van de belangrijkste bekroningen voor beeldende kunstenaars in ons land. Hij wordt al sinds 1950 uitgereikt. Normaal gezien gebeurt dat tweejaarlijks, en werd de prijs vorig jaar toegekend. Toen ontstond echter een rel na de bekendmaking van de finalisten. Dat bleken allemaal blanke, mannelijke kunstenaars te zijn. Verschillende stemmen uit het kunstwereldje kwamen daartegen in opstand en de finalisten besloten toen zelf om zich uit de wedstrijd terug te trekken.

Diversere lijst

Dit jaar oogt de lijst veel diverser, al draait het natuurlijk in de eerste plaats om de artistieke kwaliteiten van de kunstenaars. De jury koos voor vijf artiesten in erg uiteenlopende disciplines. Zo werkt het Brusselse initiatief 'Agentschap' in performances rond het thema copyright en stelt fotograaf Sammy Baloji scherp op de Katanga-regio en de kolonisatie van Congo.

Jacqueline Mesmaeker is een designkunstenares die inspiratie vindt bij surrealist Marcel Broodthaers en Joëlle Tuerlinckx werkt als conceptuele kunst rond de plaats die we als mens innemen. Beeldend kunstenaar, schrijver en filmmaker Saddie Choua sluit het lijstje af. Thema's die haar werk doorspekken zijn seksisme, racisme, feminisme en machtsrelaties.

Wat ze alle vijf wel gemeenschappelijk hebben, is het feit dat het stuk voor stuk Brusselaars zijn. Agentschap heeft z'n uitvalsbasis in onze hoofdstad en Choua en Baloji kwamen allebei hier terecht, respectievelijk uit Bree en Lubumbashi. Mesmaeker en Tuerlinckx zijn zelfs geboren en getogen Brusselaars.

Tentoonstelling in Bozar

Naar goede gewoonte krijgen de vijf finalisten een expo in het Paleis voor Schone Kunsten. Ze maken allemaal nieuw werk dat vanaf maart 2020 in Bozar tentoongesteld zal worden. Wie de hoofdprijs ter waarde van 25.000 euro mee naar huis mag nemen, weten we aan het einde van die expo, da's in mei 2020.

BELGIAN ART PRIZE 3 > 5/2020, Bozar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?