| Tijdens zijn verblijf in de VS begon Horta postkaarten te verzamelen. De albums die geveild worden, zijn unieke tijdsdocumenten, die Horta’s interesses in en zijn impressies van Amerika tonen.

Privé-albums Horta en De Gerlache onder de hamer in Brussel

© Belga
01/12/2023

Het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions veilt midden december verschillende unieke historische tijdsdocumenten van Belgisch art-nouveau-architect Victor Horta en de Belgisch baron en ontdekkingsreiziger de Gerlache. De veiling loopt van 14 tot 16 december.

Concreet gaat het om drie privéalbums met een persoonlijke verzameling van Amerikaanse zichtkaarten van Horta en een origineel fotoboek van Gaston de Gerlache, zoon van ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache. "Dit historische tijdsdocument legt Horta's vrij onbekende interesse in Amerika bloot en geeft weer hoe de meester van de Art Nouveau evolueerde en moderniseerde", aldus het veilinghuis in een persbericht.

Toparchitect Victor Horta is wereldvermaard voor de architecturale parels die hij in Brussel achterliet. De meester van de Art Nouveau ontwierp adembenemende huizen en openbare gebouwen in de hoofdstad van ons land. "Maar wellicht minder bekend is dat de architect tijdens WOI naar de States reisde, waar hij van 1916 tot 1918 lezingen gaf over de Duitse oorlogsagressie tegen onder meer het Belgische culturele erfgoed", duidt het veilinghuis.

Gedurende zijn verblijf zou Horta postkaarten verzameld hebben, in een periode dat fotografie nog in zijn kinderschoenen stond, om zijn indrukken van de Nieuwe Wereld vast te leggen. Aan de hand van de postkaarten die de architect verzamelde en de tekeningen en annotaties die hij daarop maakte, valt zijn reis perfect te reconstrueren.

Ook een origineel fotoboek van zoon Gaston de Gerlache wordt geveild. "Het origineel fotoboek toont unieke beelden van de Gerlache zijn expeditie naar de Zuidpool in 1957, waarbij hij in de voetsporen van z'n vader probeerde te treden.

"Het fotoalbum dat nu geveild wordt, geeft een unieke inkijk achter de schermen van die expeditie", aldus Henri Godts van Arenberg Auctions. "Zeker de nogal 'theatrale', soms gekke foto's van de bemanning zijn opmerkelijk, net zoals de beelden van ontmoetingen met keizerpinguïns, een zeehondenjacht en de ontvangst door koning Boudewijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni