Sint-Jorisretabel

| Het Sint-Jorisretabel beeldt de geschiedenis uit van de Brusselse patroonheilige Sint-Joris.

Sint-Jorisretabel na drie jaar renovatie en onderzoek weer te bewonderen

Jelle D'hont
23/04/2021

In het Koninklijk museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) aan het Jubelpark is vanaf vandaag het Sint-Jorisretabel opnieuw te bezichtigen. Het wereldberoemd altaarstuk dateert uit de 15e eeuw, en werd sinds 2018 gerestaureerd en bestudeerd.

Een retabel is een schilder- of beeldhouwwerk dat bedoeld is om op of achter een altaar te plaatsen. Het Sint-Jorisretabel is het belangrijkste werk van de Brusselse beeldhouwer Jan Borman. Het retabel is 5 meter hoog, volledig uit hout gemaakt, en beeldt de geschiedenis uit van Sint-Joris, de patroonheilige van de stad Brussel. De afgelopen jaren werd het grondig bestudeerd en gerestaureerd. Daarbij kwamen enkele opvallende zaken aan het licht.

Zo werd er bij het demonteren van het retabel een stuk perkament gevonden met de tekst “Ik, meneer Soheste, heb dit retabel gerestaureerd in 1835.” Voor conservator Emile van Binnebeke vielen de puzzelstukjes in elkaar. Zij bracht het retabel al eerder in verband met een ander retabel in de museumcollectie en een document van Soheste. "De vondst van het perkament in het Sint-Jorisretabel bevestigt nu eindelijk dat hij betrokken was bij die ingreep."

Niet alleen heeft Soheste het werk gerestaureerd, ook zette hij om nog onbekende reden de onderdelen in een andere volgorde terug. Bij de nieuwe restauratie werd alles terug in de juiste volgorde geplaatst.

Een tweede vondst was een beeldje van een biddende man, dat verstopt zat onder de gebeeldhouwde scènes. Mogelijk verstopte Borman deze als smeekbede of dank. Daarnaast werd in het sleutelgat van het retabel een klein stoffen zakje gevonden, waar ooit een muntje in zat.

Het Sint-Jorisretabel is vanaf vandaag weer te bezoeken in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis. Dat is geen toeval, want 23 april is de feestdag van Sint-Joris.

23 april 2021: na drie jaren van onderzoek en restauratie schittert het befaamde Sint-JorisretabeEmile van Binnebeke, conservator van het Koninklijk museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) voor het gerestaureerde Sint-Jorisretabel

| 23 april 2021, naamdag van Sint-Joris: na drie jaren van onderzoek en restauratie schittert het befaamde Sint-Jorisretabel (1493) van Jan II Borman opnieuw in het Koninklijk museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG.) Op de foto vooraan: Emile van Binnebeke, conservator van het KMKG.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni