Sound the Alarm: Ilke Froyen (Passa Porta)

Ilke Froyen is directrice van Passa Passa Porta: "We gaan terug naar de kern: de intieme ontmoeting tussen schrijver en lezer."

”Wat eerst een onaangename pauzeknop leek, dient zich nu aan als een diepgaande crisis,” verwoordt Ilke Froyen, directrice van Passa Porta, de dreun die de cultuursector te verwerken krijgt. “Voor de zomer hadden we het gevoel dat we vooral moesten bijsturen en opvangen, terwijl we nu beseffen dat het niet snel weer business as usual zal zijn.”

Het noopt het team achter de literaire vrijhaven – die de voorbije maanden hongerige lezers nog op terraslezingen, literaire wandelingen en digitale ‘Berichten aan de bevolking’ trakteerde – tot een heroriëntering. “Onze ruimte is mooi en gezellig, maar ze is te klein voor deze omstandigheden. We hebben ons afgevraagd of we naar een grotere zaal moesten, maar uiteindelijk hebben we beslist om terug te gaan naar de kern: die intieme ontmoeting tussen schrijver en lezer.”

Dat die anders zal verlopen, is duidelijk. “Een crisis is als een boekenkast die omvalt. Alle boeken liggen op de grond en jij moet ze weer op het rek plaatsen. Dan is de vraag: zet je ze terug zoals ze stonden of geef je de niet meer zo belangrijke boeken een plek onderaan en laat je wat ruimte voor nieuwe boeken? Dit seizoen willen we als een laboratorium werken, met als focus: hoe zorgen we ervoor dat we die verbinding echt mogelijk maken? Op een waardevolle, duurzame manier. Die zoektocht reikt verder dan een technische oplossing en het einde van deze crisis. Ze zal nieuwe allianties en nieuwe vormen met zich meebrengen, en ze zal in dienst staan van publiek en makers.”

Wat heeft Passa Porta daarvoor nodig? “We hebben het geluk om een gesubsidieerde organisatie te zijn. Dat vertrouwen van een overheid in onze maatschappelijke bijdrage hebben we nu het meest nodig. Om naar een meer experimentele aanpak te kunnen gaan, om onze plannen tijdelijk los te laten voor iets wat nog niet zo helder is, maar waar we ons met hart en ziel voor willen smijten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?