Werk van architect Flageygebouw verzameld in overzichtsboek

© Belga
14/12/2021
Updated: 22/12/2021 17.59u

Voor het eerst verschijnt er een boek dat een overzicht biedt van al het werk van Joseph Diongre, de architect van het iconische Flageygebouw in Elsene. Al toont de tweetalige publicatie, getiteld Over schone kunsten en modernisme, dat Diongre op veel meer bouwwerken in het Brussels Gewest zijn stempel heeft gedrukt.

Biografie Joseph Diongre (1878-1963)

Het meest gekende werk van architect Joseph Diongre is ongetwijfeld het Flageygebouw, maar hij was ook het brein achter tientallen andere Brusselse bouwwerken uit de eerste helft van de twintigste eeuw, zoals de betonnen kerk van Sint-Jans-Molenbeek en het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Diongre was geen Horta die zich toelegde op één bouwstijl, maar een vakman die meester was van heel diverse stijlen. Hij ontwierp ook burgerwoningen, sociale woningen, scholen en een tuinwijk. Het architectuurboek brengt daarom het omvangrijke oeuvre van Diongre in beeld, maar het focust ook op zijn privéleven en zijn invloeden.

Het overzichtswerk is van de hand van Axel De Backer en Herman Mennekens. Het was De Backer die een licentiaatsthesis schreef over het onderwerp en onder impuls van Herman Mennekens is daaruit nu een tweetalig boek tot stand gekomen, in samenwerking met Bitbook en het Willemsfonds.

De Sint-Jan-de-Doperkerk op het Sint-Jan-Baptistvoorplein in Sint-Jans-Molenbeek

| De Sint-Jan-de-Doperkerk in Sint-Jans-Molenbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni