1000 mensen bezoeken Museum voor Schone Kunsten in eerste week na de heropening

© José Huedo
| Oog in oog met een topwerk, maar wel voorzien van een mondmasker

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten blikt tevreden terug op de eerste week sinds de heropening op 19 mei. Ongeveer 1000 bezoekers vonden hun weg terug naar het museum, waaronder vooral Brusselaars. En de heropening met corona-maatregelen heeft nog andere voordelen: “Het is heel uitzonderlijk om alleen oog in oog te staan met een topstuk van Rembrandt”.

Het museum ging dinsdag terug open in aanwezigheid van het koninklijke echtpaar en vice-premier David Carinval (MR). “Een symbolisch moment,” aldus woordvoerder Samir Al-Haddad, “een eerste stap naar normalisering en een sterk signaal voor de culturele sector”.

Bezoekers moeten nu een eenrichtingsparcours in het museum volgen. “Het concept van de ‘wandeling’ sprak de bezoekers blijkbaar aan want ze namen écht de tijd om lang naar de werken te kijken.”

1 miljoen inkomsten verloren

Omdat er slechts een beperkt aantal mensen per zaal toegelaten worden kan je dus helemaal alleen oog in oog komen te staan met een van de topwerken in het museum. In normale omstandigheden bezoeken tussen de 3000 en 5000 bezoekers per dag het museum en dan is zoiets helemaal onmogelijk.

Het museum kruipt uit een diep dal: “We hebben ruw geschat 1 miljoen aan inkomsten verloren sinds de sluiting”. Maar de hoop op meer bezoekers neemt toe. Het museum nam een tevredenheidsenquête af onder de bezoekers. Die onthaalden de nieuwe afstandsmaatregelen voornamelijk positief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?