KMSK sluit negen zalen wegens vochtproblemen

© PhotoNews
| Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK.)

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) hebben negen zalen gesloten door vocht op de muren, dat bericht de VRT.

20190729_WATERSCHADEKMSK_RV
© RV
| De werken van Hollandse meesters moeten beschermd worden na het vaststellen van waterschade

Door problemen met het systeem dat de luchtvochtigheid regelt is er condens ontstaan op de muren van de zalen. Het systeem zal nu worden aangepast en getest, met de hoopt dat de zalen in september terug open kunnen.

Slechte timing

De sluiting komt zeer ongelegen, na jarenlange renovaties waren de zalen met de Hollandse meesters net terug open. Op VRT radio reageerde de woordvoerster van de musea zeer ontgoocheld: “We hadden 35 procent meer bezoekers en iedereen was erg enthousiast na de renovatie.”

Het KMSK had de voorbij jaren al verschillende keren te kampen met teleurstellende bezoekerscijfers, financiële problemen en ja, wateroverlast.

In 2018 was gelukkig het aantal bezoekers erop vooruitgegaan tegenover vorige jaren en met het Breugeljaar, het Rembrandtjaar en de tiende verjaardag van het Magritte Museum stonden er heel wat feestelijkheden op het programma.

20190729_WATERSCHADEKMSK_RV
© RV
| Het KMSK maakt de balans op na waterschade

Verantwoordelijkheid

De Regie der Gebouwen is verantwoordelijk voor de sluiting en erkent de problemen in De Standaard: “Bij de renovatie van de zalen is er een fout gebeurd bij de installatie van de klimaatregeling, die fout ligt bij een onderaannemer van onze aannemer. De museummedewerkers hebben op een bepaald moment condens opgemerkt, die hier en daar zichtbaar was op de muren van de zalen.”

Enkel werken werden onder voorzorg weggenomen of afgeschermd met een folie. De musea en de Regie der Gebouwen geven aan dat op geen enkel moment de kunstwerken in gevaar zijn geweest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?