© Jos L . Knaepen | Toots Thielemans

100ste verjaardag Toots Thielemans wordt uitgebreid gevierd

© Belga
29/03/2022

In het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel is dinsdag het programma van Toots 100 voorgesteld, het herdenkingsjaar voor de 100ste verjaardag van de mondharmonicavirtuoos Toots Thielemans. De komende weken en maanden wordt de Belgische jazzmuzikant uitgebreid herinnerd tijdens talloze evenementen. Toots Thielemans overleed in augustus 2016 op 94-jarige leeftijd.

Huguette Thielemans, de weduwe van Toots, de Private Stichting Toots Thielemans en het Brussels gewest sloegen samen met tientallen partners de handen in elkaar om Toots 100 te creëren.

Op 22 april opent het herdenkingsjaar in KBR met de belevingstentoonstelling "Toots 100: The sound of a Belgian Legend". Daar worden muziekinstrumenten, fanbrieven en nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal getoond. Er is zelfs een quiz aan het einde. De muziek staat natuurlijk voorop.

Op vrijdag 29 april, zijn echte verjaardag, vindt er in Bozar een uniek concert plaats. Het Brussels Jazz Orchestra, het Nederlandse Metropole Orkest en zijn muzikale vrienden gaan op reis door zijn uitgebreide oeuvre.

Het feestweekend zet zich op zaterdag 30 april voort met harmonieën en orkesten die op de Kunstberg, het Muntplein, het Beursplein en het Sint-Katelijneplein bewerkingen van Toots-nummers komen spelen.

In het Jazz Station brengt zijn vroegere pianist en vriend Michel Herr de show "Toots Revisited".

Tootsconcerto

Op zondag 1 mei wordt een Tootsconcerto uitgevoerd in het Brusselse conservatorium. De hele zomer lang blijft de mondharmonicaspeler herleven. Tijdens het Brussels Jazz Weekend, Brosella, Jazz Middelheim en het Bal National zijn er meerdere eerbetonen en staan er nog vele andere concerten gepland.

Alle info en tickets zijn terug te vinden op www.toots100.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie