15 miljoen euro extra voor restauratieproject Koninklijk Conservatorium Brussel

De concertzaal in het Koninklijk Conservatorium van Brussel De concertzaal in het Koninklijk Conservatorium van Brussel
© PhotoNews
| De concertzaal in het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
© PhotoNews
| De concertzaal in het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Het restauratieproject van het Koninklijk Conservatorium van Brussel wordt uitgebreid en krijgt van Beliris een stevige financiële injectie van 15 miljoen euro. Dat maakt de tijdelijke vennootschap ORIGIN-A2RC ARCHITECTS-FVWW, die instaat voor de restauratie, bekend. Twee huizen van het Conservatorium aan de Kleine Zavel worden toegevoegd aan de interventiezone en worden ook gerenoveerd.

Het project van de volledige restauratie van het Koninklijk Conservatorium van Brussel werd in 2018 gelanceerd door Beliris en SA Conservatoire. De grondige heropfrissing van het gebouw heeft een dubbel doel: het erfgoedjuweel in zijn oude glorie herstellen en het potentieel ervan op het gebied van akoestiek en functionaliteit ontwikkelen. Om de voortgang van de werken te garanderen, zal het Beliris-fonds nu 15 miljoen euro extra in het project injecteren.

Dat geld is nodig voor de inrichting van meer dan 50 kleine klaslokalen, een concertzaal voor kamermuziek, een nieuwe repetitiezaal die plaats biedt aan een symfonisch orkest, opslag- en overlegruimten voor de prestigieuze bibliotheekcollecties, administratieve en technische ruimtes, de restauratie van de grote concertzaal en ingrepen aan kleedkamers, het gastenverblijf voor residenten en de foyer. Bovendien wordt het renovatieproject nog uitgebreid.

Twee huizen van het Conservatorium aan de Kleine Zavel, ter beschikking gesteld door de Regie der Gebouwen, krijgen eveneens een grondige restauratie.

Momenteel wordt het dossier voor de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning voorbereid, zodat een overheidsopdracht opgesteld kan worden. Daarna wordt de start van de werkzaamheden, die ongeveer drie jaar zullen duren, bepaald. Het orgel van het conservatorium wordt volgend voorjaar gedemonteerd voor restauratie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?