ADAM wordt Design Museum Brussels

© ADAM - Brussels Design Museum / Flosanphotography
| ADAM - Brussels Design Museum.

Het ADAM (Art and Design Atomium Museum) in Brussel verandert na vijf jaar zijn naam in Design Museum Brussel. De nieuwe naam werd dinsdag bekendgemaakt bij de voorstelling van de nieuwe tentoonstelling "(un)locked" en de nieuwe permanente ruimte "BELGISCH DESIGN BELGE", volledig gewijd aan design uit eigen land.

Het ADAM opende in 2015 de deuren ver buiten het stadscentrum. In de schaduw van het Atomium vulde het een tentoonstellingsruimte van zo'n 5.000 vierkante meter. In het begin beperkte het aanbod zich tot het Plasticarium, een collectie van kunststofdesign, maar al snel kwamen er gevarieerde tijdelijke expo's. In 2019 lokte het museum 126.000 bezoekers.

Met de nieuwe naam "Design Museum Brussel" moet ook de nieuwe identiteit duidelijk worden. Het voormalige ADAM is het enige designmuseum in de hoofdstad en dat moet in de verf gezet worden, ook in de naam. Om dat alles feestelijk te vieren, kondigden de museumuitbaters twee nieuwe tentoonstellingen aan.

Twee nieuwe expo's

De tijdelijke tentoonstelling "(un)locked" ontstond uit het idee van de lockdown en toont stukken die normaal gezien "opgesloten" zitten in de Plastic Design Collection van het museum omwille van hun gevoeligheid voor licht, temperatuurschommelingen en vochtigheid.

Het gaat om zitmeubels in polyurethaanschuim, lichtinstallaties in plexiglas, een jasje van PVC en latex of een ijsemmertje van polystyreen en polyethyleen. Impressionante, sensuele en ongebruikelijke objecten, zo luidt het, waarvan er een aantal moesten worden gerestaureerd.

Het Design Museum Brussels huldigt tegelijkertijd een tweede permanente zaal in, "BELGISCH DESIGN BELGE". De zaal wordt opgevat als een laboratorium van opeenvolgende pop-uptentoonstellingen die op een participatieve manier het verhaal vertellen van design "made in Belgium".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?