70 jaar Brusselse queer kunst in Design Museum

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 17 mei 2023

Het Design Museum Brussels pakt in de aanloop van de Pride uit met de tentoonstelling 'Brussels Queer Graphics'. Op die manier belicht het museum de beeldtaal van activistische pamfletten binnen de LGBTQI+-gemeenschap in Brussel vanaf de jaren 1950 tot vandaag.

De tentoonstelling laat een uitgebreide collectie zien van speldjes, fanzines, T-shirts, flyers, condooms, lidmaatschapskaarten, feestaffiches en pamfletten. De expositie viert tegelijk een jubileum: het is dit jaar de zeventigste verjaardag van het Cultuur Centrum België, de eerste homoseksuele groepering in België opgericht door Suzan Daniel (1918-2007). Daarnaast is het ook de twintig jaar geleden dat het homohuwelijk werd gelegaliseerd.

Sinds de jaren 1950 heeft de LGBTQI+-gemeenschap in Brussel een specifieke beeldtaal ontwikkeld. Die vergroten de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de queer gemeenschap. 'Brussels Queer Graphics' is ook het resultaat van nauwe samenwerking met de academische wereld.

Onder meer het STRIGES-team (Structure de recherche interdisciplinaire sur l'égalité, le genre et la sexualité) van de ULB en Aline Baudet, professor geschiedenis van grafisch ontwerp aan La Cambre hebben al hun ervaring op het gebied van activistische grafische kunst met het museum gedeeld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?