AfricaMuseum moet tijdelijke nieuwe tentoonstelling van Congolese kunstenaar uitstellen

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 28 oktober 2020

Voor de eerste tijdelijke tentoonstelling sinds de renovatie van het AfricaMuseum nodigt het museum de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba uit. Het zal alleen wel nog even duren voor het publiek de expo kan bekijken. Het museum mikt op februari voor de publieksopening. Alles zal afhangen van wanneeer de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Curator van de tentoonstelling is de Brussels-Congolese schrijver In Koli Jean Bofane. Ook Henry Bundjoko, directeur van het Nationaal Museum van de Democratische Republiek Congo - Kinshasa, leverde een bijdrage. "Het is erg belangrijk om in de tijdelijke tentoonstelling Afrikaanse perspectieven naar voren te brengen," zegt Bruno Verbergt, operationeel directeur publieksgerichte diensten.

Congolese kunstenaars werken al enkele jaren in residentie bij het AfricaMuseum. Met deze tentoonstelling krijgen Freddy Tsimba en Jean Bofane de kans om een deel van het Centraal-Afrikaanse erfgoed in dialoog te laten gaan met de hedendaagse creaties. De titel van deze tentoonstelling verwijst naar de noodzaak om vooral hier en nu te leven, en naar de veerkracht die Congolezen dagelijks tentoonspreiden.

Een van de doelstellingen van deze tentoonstelling is om de collecties van het museum opener en toegankelijker te maken. "Het is niet de eerste keer dat Congolese kunstenaars worden tentoongesteld, zoals Freddy Tsimba, die al een residentie gedaan heeft. Maar het is wel de eerste keer dat het museum samenwerkt op deze manier met een Congolese kunstenaar, commissaris en kunsthistoricus," zegt Sophie Bouillon, die de tentoonstelling co├Ârdineert.

Aanvankelijk zou de tentoonstelling deze week nog een paar dagen te bezoeken zijn. Maar nu Vlaanderen de strengere maatregelen in de strijd tegen covid-19 al vannacht laat ingaan, zal het publiek nog even geduld moeten oefenen. Het AfricaMuseum hoopt in februari terug te kunnen openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?