Akkoord rond onteigening Amerikaans Theater: 'culturele hub' stap dichterbij

JB
© BRUZZ
04/09/2023
Updated: 05/09/2023 17.31u

Er is een doorbraak in het dossier rond het Amerikaans Theater in Laken: de Regie der Gebouwen, die het voormalige Amerikaanse paviljoen van Expo 58 beheert, heeft een akkoord gevonden met de stad Brussel om het gebouw te onteigenen. Die stap moet de weg vrijmaken voor een erfpachtovereenkomst tussen Vlaanderen en Stad Brussel om het Amerikaans Theater uiteindelijk om te vormen tot culturele hotspot.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bevestigde maandagavond tijdens de gemeenteraad dat het onteigeningsproces van het Amerikaans Theater wordt opgestart. Bedoeling is dat het complex nu wordt overgedragen van de Regie der Gebouwen aan de stad Brussel, die het nadien in erfpacht geeft aan de Vlaamse overheid.

Daarmee komt de langverwachte ‘culturele hub’ die de Vlaamse regering wil creëren in het voormalige Amerikaans Theater een stapje dichterbij. In het gebouw, waar de VRT decennialang studio’s in onderbracht, zouden onder meer een concertzaal, repetitieruimtes en horeca komen.

“Dit is een cruciaal gebouw in het Brussels en nationaal patrimonium dat niet verwaarloosd mag worden”, aldus Close.

Vlaams regeerakkoord

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) zegt in een reactie aan BRUZZ “verheugd te zijn dat de stad Brussel deze belangrijke stap in dit dossier genomen heeft”.

“De ambitie om het Amerikaans Theater opnieuw een publieke en culturele invulling te geven, maakt deel uit van het Vlaams regeerakkoord. In 2022 vroegen de Vlaamse Regering en Stad Brussel samen aan de Regie der Gebouwen om de minnelijke onteigening op te starten. Nu hier een akkoord over is, ligt de weg vrij om verder te gaan met de concrete invulling van het project.”

Daarmee komt er vaart in een dossier dat niet zo lang geleden hopeloos in het slop leek te zitten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni