Vlaamse regering en Brussel vragen om Amerikaans Theater te onteigenen

Het Amerikaans Theater aan de Madridlaan en de A12 Het Amerikaans Theater aan de Madridlaan en de A12
© PhotoNews
| Het Amerikaans Theater aan de Madridlaan en de A12.
© PhotoNews
| Het Amerikaans Theater aan de Madridlaan en de A12.

De Vlaamse regering en de stad Brussel vragen de federale overheid om het Amerikaans Theater in Laken te onteigenen. Bedoeling is om van het gebouw een nieuwe Vlaamse 'culturele pool' te maken. Vlaams minister-president Jan Jambon gaf donderdag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement een stand van zaken in het dossier.

De Vlaamse overheid wil van het voormalige Amerikaans Theater een nieuwe culturele hub maken. Die ambitie is opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Bedoeling is dat het pand eerst wordt overgedragen van de Regie der Gebouwen naar de Stad Brussel. De Vlaamse overheid zou het vervolgens omvormen tot een cultuurhuis, via een erfpachtovereenkomst met de Stad Brussel. Het cultuurhuis zou beheerd worden door de Ancienne Belgique. Jambon houdt rekening met een renovatiekost van 40 miljoen euro.

Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) liet donderdag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement weten dat een volgende stap is gezet in de realisatie van de plannen. Vorige week richtte de Vlaamse regering, samen met de stad Brussel, een brief aan de Regie der Gebouwen met de vraag om de minnelijke onteigening van het gebouw op te starten.

'Banden tussen Vlaanderen en Brussel versterken'

Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) laat woensdag weten dat "dit dossier nog maar eens duidelijk maakt dat het de Vlaamse regering menens is om de banden tussen Vlaanderen en Brussel te versterken. Het vernieuwde Amerikaans Theater wordt een echte broedplek voor jong artistiek talent waar ze kunnen creƫren, leren en onderling uitwisselen".

Het gebouw op de Heizel werd opgetrokken voor de Wereldtentoonstelling van '58 en fungeerde jarenlang als televisiestudio voor de VRT, onder meer 'De Droomfabriek' werd er opgenomen. De afgelopen tien jaar stond het leeg.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?