| Sven Gatz overhandigt de prijs aan Angèle.

De Brusselse popzangeres Angèle heeft zaterdag, ter gelegenheid van de uitreiking van de MIA’s, ook een Brusselse prijs ontvangen: het Bronzen Zinneke. De prijs staat symbool voor haar informeel ambassadeurschap voor het Brussels gewest. Ze kreeg het beeldje uit handen van minister Sven Gatz (Open VLD), die bevoegd is voor het imago van Brussel.

Het Bronzen Zinneke is een mini-versie van het bekende kunstwerk van een Brusselse bastaardhond van de hand van Tom Franssen, dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. Met het Bronzen Zinneke wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eer betuigen aan de informele ambassadeurs van het gewest. Deze keer is dat Angèle.

Angèle, geboren in 1995 in Ukkel als Angèle Van Laeken, is een jonge singer-songwriter die pijlsnel populair werd. Het begon voor haar op Instagram en met optredens in Brusselse cafés. Ze verwierf een eerste bekendheid met een cover ‘Bruxelles’ van de Nederlander Dick Annegarn, en een debuut-single 'La Loi De Murphy' die op enkele maanden tijd meer dan 5 miljoen clicks kreeg op YouTube.

Opeens lagen de Belgische festivalweides voor haar open, en kwam er een debuutalbum genaamd Brol, een Belgisch woord waarin de Brusselse zwans doorklinkt. Het album werd ondergronds voorgesteld in een “brol” pop-upshop in het Brusselse metrostation Rogier.

Internationale bekendheid

Na de verovering van België stijgt haar populariteit ook in het buitenland en beginnen de nominaties voor prijzen binnen te rollen. We kunnen haar niet meer wegdenken uit de MIA’s. Ze haalde ook D6bels Music Awards binnen, in Frankrijk de Victoires de la Musique en ook MTV bleef niet achter. Tussendoor werd ze ook Brusseleir van het jaar in 2018. Met “Fever” maakte ze een tweetalig nummer met wereldster Dua Lipa dat haar een vierde nummer 1-hit in Vlaanderen opleverde.

Angèle werd ook Netflix-ster en bracht een eerste nummer uit van haar tweede studioalbum Nonante-Cinq, getiteld “Bruxelles je t’aime”.

Brussels minister Sven Gatz volgt Angèle en haar familie al langer. “Ik was al fan van de vader van Angèle, toen die bassist was van de legendarische Brusselse groep Allez Allez,” zegt hij. "Ik werd ook fan van haar broer toen die zijn eerste stappen zette met sterke teksten op Brusselse grooves. En nu ben ik fan van Angèle."

Eerdere laureaten van deze Brusselse prijs waren onder meer Johan Verminnen, Toots Thielemans, Vincent Kompany, Ever Meulen en Anne Teresa De Keersmaeker.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni