Muzieksector bekroont Brusselaars Angèle, Brihang en ICP Studios met MIA

© Belga
25/01/2024
Updated: 25/01/2024 10.14u

Brihang, Angèle en ICP Recording Studios waren de drie Brusselse laureaten op de Music Industry Awards (MIA’s) woensdagavond. Die werden dit jaar niet uitgereikt in Paleis 12, maar in het Antwerpse sportpaleis. Grote winnaar van de avond was zoals verwacht Pommelien Thijs.

De MIA's worden uitgereikt door VRT en VI.BE - het steunpunt voor artiesten en de muzieksector in Vlaanderen. De awardshow valt niet toevallig midden in de Week van de Belgische muziek (22-28 januari), waarbij in het hele land muziek van eigen bodem centraal staat op radio, televisie en online.

Elf van de 19 MIA's werden dit jaar door het publiek toegekend. De overige laureaten werden geselecteerd door de muzieksector zelf. Onder die laatsten tellen we drie Brusselaars. ICP Recording Studios uit Elsene kreeg de Sector Lifetime Achievement Award, zoals vooraf al bekendgemaakt. Daar kwamen woensdagavond nog Brihang ("Artwork") en Angèle (“Videoclip” samen met Tamino voor “Sunflower”) bij.

Pommelien Thijs grote slokop

Grote winnaar van de avond was dan weer Pommelien Thijs, die vijf van haar negen nominaties in de wacht sleepte, waaronder twee van de belangrijkste publieksprijzen: "Solo Artiest" en "Hit van het jaar". Ze won verder een award voor "Album" (voor "Per ongeluk"), "Nederlandstalig", en "Pop". Opvallend: daarmee won Pommelien in alle publiekscategorieën waar ze genomineerd was. De vier sectornominaties kon ze niet verzilveren.

Pommelien was meteen de enige artiest die meer dan één onderscheiding kreeg. Verder waren er nog door het publiek gekozen MIA's voor Bazart ("Groep"), Aaron Blommaert ("Doorbraak"), Hugo Sigal ("Vlaams Populair"), Portland ("Alternative"), Regi ("Dance") en Coely ("Hip Hop").

Bart Peeters won de MIA Lifetime Achievement Award. De muzieksector zelf kende tot slot nog een MIA toe aan Jasper Maekelberg ("Producer"), Maarten Devoldere ("Auteur/Componist"), Charlotte Adigéry & Bolis Pupul ("Live Act"), en wijlen Tom Pintens (postuum voor "Muzikant").

Niet in Paleis 12

De MIA's werden dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens een show in het Antwerpse Sportpaleis, nadat Paleis 12 in Brussel de voorbije jaren het decor was. De presentatie gebeurde door Niels Destadsbader, ook een primeur. Het publiek kreeg tussen de prijsuitreikingen door optredens te zien van genomineerden/winnaars als Gustaph, Bazart, Portland, Metejoor, en Pommelien.

Een mooi slotmoment was de prijsuitreiking aan Bart Peeters, die Raymond van het Groenewoud als zijn grote voorbeeld noemde en tot tranen toe bewogen werd toen hij Raymond plots mee zag opduiken op het podium.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni