Waarom de MIA’s van Brussels Expo naar het Antwerpse Sportpaleis verhuizen

© BRUZZ
23/01/2024

De Music Industry Awards of MIA's, die woensdag worden uitgereikt, vinden sinds 2017 traditioneel plaats in de ING Arena, voorheen bekend als Paleis 12. Dit jaar bleek een verhuis naar het Sportpaleis goedkoper uit te komen, zelfs zonder Brusselse financiële steun.

In 2022 ontvingen de MIA’s een subidie van maar liefst 50.000 euro van Brussel-Stad om de muziekprijzen in de hoofdstad te organiseren. Dit jaar zullen de Vlaamse muziekprijzen, uitgereikt door VRT en het steunpunt voor artiesten en de muzieksector VI.BE, dat bedrag mislopen. De MIA’s verkassen naar Antwerpen.

Toch kwam een verhuis goedkoper uit, vertelt organisator en muziekcoördinator bij VRT Gerrit Kerremans. “Door de verhuis kunnen verschillende producties aan elkaar gekoppeld worden, zoals het Gala van de Gouden K's van Ketnet en de afscheidsconcerten van jeugdserie #LikeMe.” De basisopstelling op vlak van decor en licht kon hierdoor blijven staan voor de muziekprijzen.

De MIA’s krijgen geen geld van de stad Antwerpen, toch zijn er andere voordelen. “Ik kan er niet te veel over zeggen, maar het betreft onder meer een samenwerking met het KMSKA,” aldus Kerremans.

'Sportpaleis eigenlijk te groot'

Het is met pijn in het hart dat de organisatie verhuisde, verzekert de organisator. “Het was altijd fijn werken in Paleis 12. Je zit in de hoofdstad, die makkelijk bereikbaar is voor alle artiesten, en het Sportpaleis is eigenlijk iets te groot voor de MIA’s.”

Of de awards volgend jaar terugkeren naar de hoofdstad is echter niet zeker. Nog tot volgend jaar loopt er een overeenkomst, waarbij de MIA’s de optie hebben om de ING Arena te boeken, maar dat is geen verplichting. “Het gaat om een soort reservatie die je moet bevestigen,” aldus Kerremans. “Maar ook volgend jaar zullen wij gewoon de goedkoopste prijs zoeken.”

Wie dit jaar welke prijzen in de wacht sleept, zal woensdag live te volgen zijn om 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX. Dinsdag werd wel reeds bekendgemaakt dat ICP Recording Studios in Elsene de Sector Lifetime Achievement Award voor belangrijke bijdragen aan de Vlaamse muzieksector in de wacht sleepten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni