| De ICP Studios in Elsene

Sector lifetime achievement award van MIA's voor Elsense ICP Recording Studios

© Belga
23/01/2024

De ICP Recording Studios in Elsene worden gelauwerd met de Sector Lifetime Achievement Award van de Music Industry Awards (MIA's). Dat hebben VRT en VI.be dinsdag, aan de vooravond van de uitreiking van de MIA's, bekendgemaakt. "ICP is een belangrijke kraamkliniek van de Belgische popmuziek," klinkt het.

De award brengt traditioneel hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. ICP opende de deuren in 1980 in Brussel en bijna 45 jaar later is het nog steeds een internationale referentie, klinkt het bij de VRT.

De in de VS geboren John Hastry stichtte de studio in 1980 in een deel van het bedrijfspand van zijn vader in Elsene. De naam ICP staat dan ook voor Inter Chemicals and Plastics, de firma van Johns vader. De website van ICP Recording Studios vermeldt 'In 't nieuw' (1980) van Miek & Roel als eerste project. Een jaar later volgden de eerste platen van De Kreuners en T.C. Matic, plus 'Je suis venue te dire que je m'en vais' van Jo Lemaire en 'There will be no next time' van The Kids.

Internationale muzieksterren

In de jaren die volgden vonden ook buitenlandse muziekgrootheden de weg naar Elsene. De Britse bands Orchestral Manoeuvres In The Dark en The Cure kwamen er muziek opnemen of mixen, in 1985 volgde een Franse invasie met onder meer Alain Bashung, Benjamin Biolay, Françoise Hardy, Mano Negra, Noir Désir, Vanessa Paradis, Renaud en Indochine. Opvallend is dat ook de meeste van die artiesten daarna bleven terugkeren.

Recentelijke werkte ICP nog aan de Britse nummer één-albums van Paolo Nutini, Gorillaz, Wolf Alice en Royal Blood. Ook Coldplay, Lil Nas X, Young Thug, Damso of Angèle knalden er niet lang geleden door de boxen. Baas John Hastry kan na vier decennia prat gaan op zowat 300 gouden en platina platen.

De zes andere sectorawards (Auteur-Componist, Muzikant, Producer, Live Act, Artwork, Videoclip) worden woensdagavond bekendgemaakt op Studio Brussel, tussen 19 en 20.30 uur. Daarna volgt op VRT 1 en VRT MAX de liveuitzending van de zestiende editie van de MIA's. Grote favoriet is Pommelien Thijs, die in negen categorieën genomineerd is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni