Jouw vraag

BIG CITY. Waarom Brusselse muziekstudio's legendarisch zijn

Max Wyckaert
© BRUZZ
02/11/2023

Brussel kende ooit een bloeiende muziekscene met een waaier aan opnamestudio's. Hebben die de nineties overleefd?

"Wat gebeurde er met de legendarische Brusselse muziekstudio's?"

Dirk uit Elsene

Met zijn tientallen opnamestudio's was het Brussel van de jaren 1980 een walhalla voor heel wat (buitenlandse) muzikanten. Dat is vandaag niet anders. Muziek van Pharrell Williams, Paolo Nutini en Alicia Keys werden bijvoorbeeld in Brussel deels opgenomen, gemixt of gemasterd.

De eerste commerciële opnamestudio in de hoofdstad opende in 1942 op de Jetsesteenweg in Koekelberg, waar tot vandaag de Jet Studio huist. Die werd vroeger gebruikt door Decca Records, de platenfirma van onder meer The Rolling Stones. Behalve de Engelse rockband kreeg studio Decca in de jaren 1960 ook Edith Piaf, Charles Trenet en Toots Thielemans over de vloer.

Niet alleen het Britse platenlabel Decca nam muziek op in Brussel, ook Philips had in de jaren 1950 een studio in de Priemstraat. De akoestiek was er volgens de muziekoperatoren van toen uitstekend en dat vond ook Adamo, die er zijn eerste nummers zou hebben opgenomen.

1864 BIG CITY Jetstudio oud

| De Jet Studio in Koekelberg is de oudste opnamestudio van het land.

Later richtten twee geluidstechnici van de Philips Studio in 1965 studio Madeleine op in de Magdalenastraat. In de decennia daarna volgden onder meer Studio Morgan in Ukkel, Studio Caraïbes vlak bij Ribaucourt en studio DES aan de Begijnhofkerk. Op het hoogtepunt in de jaren 1980 telde Brussel zeker 45 opnamestudio's, die alles samen zo'n 100 mensen voltijds in dienst hadden.

Peperduur

De Brusselse studio's waren beduidend goedkoper dan die in Londen of Parijs en België stond toen al bekend om zijn goede geluidstechnici, die in de beginjaren vooral iets van elektronica kenden. Zij bouwden zelf hun opnameapparatuur, omdat er tot de jaren 1970 amper fabrikanten bestonden van mengtafels.

Dat veranderde vanaf de eighties, de gouden jaren voor de opnamestudio's, die toen over exclusieve en peperdure apparatuur beschikten. Een standaard magne­tofoon of bandopnemer kostte evenveel als een huis in Sint-­Gillis toen.

DADASTUDIOS BRUZZ ACTUA 1655

| Peter Soldan in de controlekamer van zijn Dada studios in Schaarbeek.

Homestudio's

Aan die bloeiperiode kwam in de jaren 1990 een einde. Door technologische ontwikkelingen en het ontstaan van muzieksoftware konden artiesten plots zelf heel makkelijk muziek inspelen, mixen en instrumenten toevoegen of bewerken. Daar hadden ze geen grote opnamestudio meer voor nodig, zeker toen ook de opname­apparatuur goedkoper werd. Homestudio's schoten in de jaren 1990 als paddenstoelen uit de grond. Volgens schattingen waren er zeker 10.000 artiesten met een eigen studio thuis.

Vandaag zijn ze nog met drie, de grote opnamestudio's in Brussel: ICP in Elsene, Dada Studios in Schaarbeek en Jet Studio in Koekelberg. Die hebben alle drie hun eigen troeven. De Jet Studio biedt naast een analoge echokamer ook een unieke sound, door de isolatie die al decennialang onveranderd bleef. Bij Dada Studios specialiseerden ze zich in filmmuziek en ICP weet al jaren wereldsterren aan te trekken als Lady Gaga, Cat Stevens en Simple Minds. Desondanks blijft het knokken om de Brusselse studio's rendabel te houden.

  • VOLGENDE KEER Waarom zijn heel wat oude Brusselse huizen gebouwd zonder badkamer?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Elsene , Koekelberg , Schaarbeek , Muziek , Big City , Jet Studio , dada studios , ICP studios

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni