Art-nouveaumuseum Huis Hannon opent na jaren van renovatie

Sam Vandervoort
© Belga - BRUZZ
31/05/2023
Updated: 05/06/2023 19.40u

Hotel Hannon, het iconische Brusselse art-nouveauherenhuis in Sint-Gillis, opent op 1 juni de deuren voor het grote publiek. De renovatie van het gebouw van de hand van Belgisch architect Jules Brunfaut stond sinds 2019 op de agenda, maar liep onder andere door de pandemie vertraging op.

Het Hotel of Huis Hannon werd in 1902 gebouwd op de hoek van de Brugmannlaan en de Verbindingslaan in Sint-Gillis voor het echtpaar Marie en Édouard Hannon. Bevriend architect Jules Brunfaut mocht het huis ontwerpen. De Franse Marie Hannon bracht de Franse art-nouveau-invloeden in het ontwerp van het huis, waardoor het Hotel Hannon vandaag een unieke positie inneemt tussen Belgische en Franse art-nouveaustijlen.

Na de dood van het echtpaar Hannon in 1965 verkocht de familie het pand. "Gedurende een periode vestigen krakers zich in het huis en worden er diefstallen gepleegd", weet conservator van het Huis Grégory Van Aelbrouck. Kortstondig werd gevreesd dat het pand afgebroken zou worden om er een flatgebouw neer te planten. De afbraak werd een halt toegeroepen toen de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen in 1976 de gevels en het dak liet klasseren. De gemeente Sint-Gillis kocht in 1979 na een periode van verwaarlozing het pand op, nadat de pers zich negatief had uitgelaten over de erbarmelijke staat ervan. In 1983 werd ook het interieur van het pand geklasseerd.

Renovatie sinds 2019 bezig

Sinds 1983 werd het Huis Hannon beetje bij beetje opgefleurd en hersteld, en sinds 1988 was de Espace Photographique Contretype er geïnstalleerd. Vanaf 2014 werd de plek opnieuw aan het lot overgelaten. Pas sinds 2019 werd "het initiatief opgestart om het gebouw samen met het Horta Museum als museum open te stellen en de restauratie voort te zetten", aldus van Aelbrouck. "Eigenlijk was het de bedoeling om al eerder tot de opening van het gebouw over te gaan, maar door onder andere de pandemie hebben we vertraging opgelopen."

De grootste delen van Maison Hannon zullen gerestaureerd zijn voor de opening voor het grote publiek op woensdag. Tegen 2030 wil Van Aelbrouck het hele huis gerenoveerd hebben." Het huis schreeuwt art nouveau, "maar op een meer klassieke manier dan bij pakweg een Victor Horta", meent de conservator. In de toekomst moet het Huis een plek worden waar art-nouveau-architecten gehuldigd worden.

Eerste expositie

De eerste tijdelijke expositie, "Belgische art nouveau", loopt van 1 juni 2023 tot 5 juni 2024 in het Huis Hannon. Inbegrepen in de collectie zijn vazen, meubelstukken, servies en bedden van Henry Van de Velde, Gustave Serrurier-Bovy, Paul Hankar en anderen. Wie van Victor Horta's werk wil genieten kan nog steeds terecht in het Hortamuseum, enkele straten verderop in de gemeente Sint-Gillis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, hotel hannon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie