Hotel Hannon in Sint-Gillis opent in 2023 als art-nouveaumuseum

Hotel Hannon
© Google Maps
| Hotel Hannon in Sint-Gillis
© Google Maps
| Hotel Hannon in Sint-Gillis

Na enkele jaren van renovatie gaat het Hotel Hannon in de Brusselse gemeente Sint-Gillis in 2023 open als Museum Hannon. Het art-nouveaugebouw uit 1902 zal volgend jaar eerst in januari kort te bezoeken zijn. In juni volgt dan een grote openingstentoonstelling.

Architect Jules Brunfaut ontwierp en bouwde het Hotel Hannon in 1902 in opdracht van de ingenieur Édouard Hannon. Het resultaat was een subtiele mix van art nouveau met Franse en Belgische invloeden. De eerste fase van de restauratie van het art-nouveaugebouw is bijna voltooid.

De salon, de ontvangstruimte en het trappenhuis worden zo in hun glorie hersteld. Op 15 en 22 januari kan het publiek zelf komen kijken wat die renovatie heeft opgeleverd. Via rondleidingen in het Nederlands, Frans en Engels krijgen ze op de bouwplaats uitleg over onder meer het glas in lood, de geschilderde versieringen of de gebruikte technieken.

Het Hotel Hannon wordt op 1 juni 2023 echt het Museum Hannon. Dan start de openingstentoonstelling 'Nieuwe kunst(en) Belge(s). Van de Velde, Serrurier-Bovy, Hankar & Co.' De expo focust op nieuwe kunst in al haar diversiteit, via grote kunstenaars die in Belgische musea eerder onopvallend zijn.

Intussen wordt gestart aan een 'zachte' tweede restauratiecampagne, want tijdens die fase blijft het gebouw voor het publiek toegankelijk. Die tweede fase van de renovatie loopt nog door tot 2030. Om de restauratie van de gevel te financieren, is een crowdgivingcampagne gestart.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?