Beursschouwburg stelt nieuwe programmatie voor

© PhotoNews
| De Beursschouwburg begint vanaf 17 februari met nieuwe gestreamde gesprekken vanuit de studio.

De Beursschouwburg zet de deuren weer op een kier. Vanaf deze woensdag zenden ze elke week een gesprek uit vanuit hun studio in de Ortsstraat. Op vrijdag volgt tweewekelijks een koffiemoment. En er zijn nieuwe wandelingen van On The Go, waarbij artiesten je via een mixtape voor de straten van Brussel leiden.

Het komende jaar werkt de Beursschouwburg rond de vraag ‘Are we there yet?’, 'Zijn we er al?' Ze noemen hun programma “een uitnodiging om na te denken over de bewegingen die zijn overschaduwd en beïnvloed door de pandemie en het beleid dat het met zich meebracht”, leest het persbericht. Een jaar lang willen ze samen met het publiek nadenken over uithoudingsvermogen, veerkracht, (zelf)zorg en duurzaamheid.

Live-gesprekken

Op woensdag komt er telkens een live-gesprek vanuit de studio, dat online gestreamd wordt. ‘Conversations on not being there … yet’ zijn gesprekken over het nachtleven in Brussel “en het gemis ervan tijdens de pandemische nachten”. Deze week neemt Rojin Açilan van het collectief Bledarte de presentatie van de eerste aflevering op zich. Zij zal spreken met dj's Rokia Bamba, ILL SYLL en Fatoosan over hoe zij hun job als dj combineren met moeder zijn. (Lees verder onder de foto)

20210215_Beursschouwburg_Fatoosan_dj
© Tim Salle
| Op woensdag 17 februari gaat dj Fatoosan mee in gesprek over het moederschap.

Diezelfde woensdag lanceert de Beursschouwburg nieuwe wandelingen van On The Go. Dat zijn mixtapes, gemaakt door muzikanten, die je via je smartphone kan beluisteren terwijl je een uitgestippelde route door Brussel volgt. Muzikanten Farida Amadou, Ugne & Maria, Daisy Darkpark, Pak Yan Lau en Rick & Marcel doen mee aan de nieuwe afleveringen.

In maart staat de Beursschouwburg helemaal in het teken van Black History Month. De gestreamde gesprekken op woensdag zoomen dan in op de zwarte cultuur in het nachtleven. Er volgt ook een tweede gesprekkenreeks, in samenwerking met de Buren en de KU Leuven, rond erfenissen van het kolonialisme in het dagelijkse leven. In de studio zullen artiesten, dansers en activisten optreden.

Check-in momenten

En dan komen er nog ‘echte’ ontmoetingen aan. Zolang er geen publiek in het gebouw mag komen, kiest de Beursschouwburg voor residenties. Zo mag kunstenares Samah Hijawi er enkele weken neerstrijken met haar project ‘Keuken. Tafel’. Daarmee probeert Hijawi te begrijpen “hoe bepaalde voedselpraktijken vandaag nog steeds beïnvloeden wat de pot schaft”. Verder ontvangt de Beursschouwburg deze maand twee choreografen. In maart volgen nieuwe residenties.

20210215_Beursschouwburg_checkin_cake
© Laura Smolders
| Op vrijdag 17 februari kan je koffie en cake afhalen onder de luifel van de Beursschouwburg.

Op vrijdag is het tijd voor een eerste 'check-in moment' met koffie en cake. Om de twee weken zet de Beursschouwburg daarvoor de deuren eventjes open. Je kan deze vrijdag cake en verse koffie afhalen aan de ingang in de Ortsstraat, met de muziek van de On The Go-mixtapes op de achtergrond. Op vrijdag 6 maart zal kunstenares Hijawi tijdens het volgende check-in moment zakjes Zaatar-kruiden aanbieden. Twee weken later leert Alice van Innis je zeefdrukken tijdens het derde check-in moment.

In de tussentijd kan je trouwens ook nog terecht in de Beursschouwburg voor de expo ‘Wie is We?’ van Guy Woueté. In april opent een nieuwe expo.

20210215_Beursschouwburg_Guy Woueté_expo
© Miles Fischler
| De expo van Guy Woueté loopt nog tot 29 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?