Hobo van Beursschouwburg naar nieuwe locatie in het centrum

Glodie Mungaba
© BRUZZ
28/01/2021

Hobo, de vzw die zich inzet voor dak- en thuislozen binnen de humanitaire hub, zal de Beursschouwburg niet langer gebruiken als opvangcentrum voor daklozen. In februari gaan ze naar een ander gebouw om hun activiteiten voort te zetten.

Na een verlenging in december tot januari, verhuist Hobo vzw op 1 februari voor een periode van een jaar naar een nieuw gebouw van de Brusselse Haard in de Grootsermentstraat. Deze organisatie zal de dak- en thuislozen blijven voorzien van koffie, thee en mondmaskers. Ook kunnen mensen er hun telefoon opladen, een rustige plaats vinden om de computers en tablets te gebruiken en ook hulp krijgen voor hun administratieve problemen, vooral in deze onduidelijke coronaperiode.

Sinds november 2020 heeft Hobo vzw het gebouw van de Beursschouwburg bezet. "We ontvangen tussen de 70 en 100 mensen per dag en onze ruimtes waren niet groot, daarom hadden we de Beursschouwburg gevraagd om de dak- en thuislozen op te vangen. We hebben nu een nieuw gebouw gevonden, een beetje zoals de Beursschouwburg, en ook onze activiteiten blijven gelijkaardig," besluit Daan Vinck, coördinator bij Hobo vzw.

Volgens Laura Smolders, medewerkster van de Beursschouwburg, was de nood heel hoog. Tijdens de eerste golf deelden ze ook kleren en warme maaltijden uit in de humanitaire hub. Gaandeweg hebben ze dat uitgebreid een rustruimte met toegang tot het internet. "Het beurscafé is daarvoor ideaal: een grote ruimte met een ventilatiesysteem. Het voelt zelden hectisch aan, er heerst rust en dat is wat mensen vaak erg nodig hebben," vertelt ze.

De Beursschouwburg zal die ruimte nu weer voor cultuur in gebruik nemen. Er zullen bijvoorbeeld opnames worden gedaan voor livestreams die het publiek online kan bekijken. Vanaf 17 februari komt de Beursschouwburg opnieuw naar buiten met een programma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , vzw Hobo , Beursschouwburg , daklozen , thuislozen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni