| Bezetting Munt

Bezetters Muntschouwburg halen slag thuis: acties worden verdergezet

© BRUZZ
19/04/2021
Updated: 19/04/2021 09.42u

Twee weken lang mocht een tiental mensen uit de cultuursector De Munt bezet houden. Onderhandelingen met het Brusselse operahuis over een verlengd verblijf gingen in de nacht van zaterdag op zondag de mist in, maar kregen zondagavond toch nog een staartje. De acties mogen verdergezet worden.

Onder de noemer 'Bezet La Monnaie Occupée' palmt een tiental mensen sinds twee weken de Koninklijke Muntschouwburg in. Het doel van de bezetting is simpel: alle activiteiten met een sociale link hervatten en het recht om zich te verenigen - zowel binnen als buiten - herstellen.

“Heel veel collega’s en vrienden uit de cultuursector, maar ook uit andere delen van de samenleving, bevinden zich in een precaire situatie”, laat initiatiefnemer Farbod Fathinejadfard optekenen in Het Laatste Nieuws. “Ze hebben geen geld meer, geen onderdak, en worden aan hun lot overgelaten. Ik denk niet alleen aan de cultuursector, maar ook aan sans-papiers en jongeren.”

Hotelkamers afhuren

In de nacht van zaterdag op zondag liepen de onderhandelingen met de Munt spaak. De Muntbezetters wilden na de beslissingen van het Overlegcomité, waarmee ze ontevreden zijn, hun bezetting verlengen. Maar het operahuis wijst de bezetters de deur om een livestream van een opera-uitvoering te kunnen uitzenden.

Zondagavond bleek plots dat de onderhandelingen tussen De Munt en Bezet La Monnaie Occupée toch opnieuw opgestart zijn. Daaruit blijkt dat 'Bezet La Monnaie Occupée' acties kan blijven voeren. "We hebben drie zaken kunnen afdwingen", zegt Elli Mastorou van het collectief aan Belga. "Welke vorm de toekomstige acties zullen aannemen is wel nog niet duidelijk. Ook het aantal acties zal herbekeken worden", zegt ze.

Daarnaast heeft het collectief ook een afspraak kunnen afdwingen met de federale regering. "Die zal de komende dagen al plaatsvinden," klinkt het. "Bovendien wordt bekeken in hoeverre hotelkamers kunnen worden afgehuurd zodanig dat de leden van het collectief daar kunnen overnachten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni