Het Flageygebouw aan het gelijknamige plein.

Blijven culturele spelers in Flagey? 'Op zucht van een akkoord'

Emmanuel Vanbrussel
16/12/2023

Het is volgende week 'money time' voor de huisvesting van de vzw Flagey en het orkest Brussels Philharmonic in het iconische Flageygebouw in Elsene. Een meerjarenakkoord met de huisbazen, waaronder Duvel-magnaat Michel Moortgat, is in de maak.

Er heerst al enige tijd onduidelijkheid rond de huisvestingssituatie op lange termijn van twee culturele organisaties: de vzw Flagey, die verantwoordelijk is voor de culturele programmatie in het gelijknamige gebouw, en Brussels Philharmonic, het door Vlaanderen gesubsidieerde orkest dat eveneens de 'pakketboot' aan het Flageyplein als thuisbasis heeft. De centrale vraag is: wie gaat de facturen betalen voor de noodzakelijke moderniseringswerken waar zowel de commerciële als de artistieke activiteiten in het gebouw zo naar snakken?

Brussels Philharmonic bijvoorbeeld droomt al jaren van betere repetitieruimtes en een moderne backstage. Zozeer zelfs dat een jaar geleden het scenario opdook dat het orkest voor repetities naar Broeklin, de geplande bedrijven- en winkelzone in Machelen en opvolger van Uplace, zou kunnen verhuizen.

De huisvestingskwestie is een ingewikkelde zaak door het grote aantal betrokken partijen. De vzw Flagey wordt in onderling overleg gezamenlijk gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, het Brussels Gewest en de gemeente Elsene. Het Flageygebouw is dan weer eigendom van de nv Omroepgebouw Flagey, met bierondernemer Michel Moortgat, de patron van Duvel Moortgat, als grootste aandeelhouder.

Om de vzw Flagey en Brussels Philharmonic (inclusief haar zuster-ensemble, het Vlaams Radiokoor) voor lange tijd in het Flageygebouw te verankeren, moeten drie horden genomen worden. Of dat lukt, wordt de komende dagen duidelijk. "Het wordt een week met vele ontknopingen", zo vat een insider het Flagey-dossier samen.

1. Vzw Flagey en Brussels Philharmonic

De eerste horde lijkt alvast genomen. De vzw Brussels Philharmonic en de vzw Flagey zijn het na maanden van moeizame onderhandelen onderling eens geraakt over de invulling van de beschikbare ruimtes en de deelname in de gemeenschappelijke kosten door het orkest. "Als je twee groeiende organisaties hebt in hetzelfde gebouw, dan ontstaat er schuring. Maar alles is uitgepraat en we hebben een consensus met de vzw Flagey kunnen vinden", bevestigt Gunther Broucke, de intendant van het orkest, aan BRUZZ.

Van een verhuis van het orkest, is ook geen sprake meer. "Brussels Philharmonic zal nooit Machelen Philharmonic worden", zegt Broucke. "De aanwezigheid van Brussels Philharmonic in het Flageygebouw is een bijzonder belangrijke toegevoegde waarde", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarover in oktober in het Vlaams Parlement.

2. Vzw Flagey en nv Omroepgebouw Flagey

Een tweede doorbraak: de vzw Flagey en de nv Omroepgebouw Flagey staan dicht bij een verlenging van hun huidige huurovereenkomst, die eind 2024 afloopt, met drie jaar. Laurent Alexandre, de directeur van de nv Omroepgebouw Flagey, zegt aan BRUZZ dat er een akkoord is over de aangepaste modaliteiten voor de jaren 2025, 2026 en 2027. Er is daarbij uitzicht op moderniseringsprojecten. Afhankelijk van het type infrastructuurwerken, zullen de daaraan verbonden investeringen ofwel door de nv, de vzw of gezamenlijk gedragen worden, zegt Alexandre.

De verlenging met drie jaar moet alle partijen de tijd tot begin 2028 geven om in alle rust een nog langduriger akkoord voor te bereiden, bijvoorbeeld een erfpachtovereenkomst voor meerdere decennia. De deal moet wel nog definitief afgeklopt worden door de respectieve raden van bestuur. Die twee vergaderingen staan komende maandag op de agenda. Andere bronnen in het dossier zijn daarom voorzichtiger en houden nog een slag onder de arm. "Het vel van de beer niet verkopen, enzovoort", zo klinkt het.

3. Vzw Flagey en overheden

Zo'n nieuwe meerjarenovereenkomst over het gebouw opent de deur naar een parallelle overeenkomst tussen de vzw Flagey met de vier betrokken overheden. Want pas als de voorwaarden van het akkoord tussen de vzw en de nv vastgelegd zijn, krijgen de overheden een zicht op de financiële noden van de vzw voor de komende jaren. Delegaties van de overheden en de directie van de vzw Flagey komen daarover woensdag (20 december) samen op het kabinet van Rudi Vervoort (PS), zo maakte de Brusselse minister-president begin deze week bekend in het Brussels parlement. Hij hintte toen al op een deal tussen de vzw en de nv.

"Ik hoop vurig dat het dossier niet over de verkiezingen getild wordt. We hebben ambitieuze plannen die we vanaf 2025 willen uitrollen"

Intendant Gunther Broucke van Brussels Philharmonic

Of de overheden op basis daarvan ook bereid gaan zijn de portemonnee open te trekken voor meerjarige investeringen, is nog koffiedik kijken. Beslissingen daarover zouden ze ook kunnen doorschuiven tot na de verkiezingen van 2024. Intendant Gunther Broucke van Brussels Philharmonic hoopt vurig dat het dossier niet over de verkiezingen getild wordt. "Want we hebben ambitieuze plannen die we al vanaf 2025 geleidelijk willen uitrollen."

"Vlaanderen is bereid om een grote inspanning te doen om de nodige investeringen in het Flageygebouw mee te ondersteunen", zei Jambon daar in oktober over. "Maar het is duidelijk dat het hier om een gezamenlijke inspanning gaat van zowel de vzw als de nv enerzijds als de betrokken overheden anderzijds."

Vervoort maakt in elk geval wel al een opening naar een mogelijke indexering. "De huidige subsidie aan de vzw Flagey is nooit geïndexeerd of verhoogd, al was het maar om rekening te houden met de stijging van de loon-, energie- en andere kosten. De vzw moet op de vergadering van 20 december een objectieve aanvraag voor die verhogingen indienen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni