Bloementapijt deels aangepast door aangekondigde hittegolf

© Emmanuel Parent/Flickr CC
| Grote Markt met bloementapijt.

Vrijdag is het zover. Dan wordt de Grote Markt na vier jaar eindelijk weer letterlijk in de bloemen gezet. Als de voorspelde hittegolf van deze week geen roet in het eten gooit, tenminste. "Onze technische ploeg volgt de situatie op de voet."

Normaal wordt het evenement om de twee jaar georganiseerd, maar door de pandemie werd de editie van 2020 noodgedwongen afgelast. Het laatste echte Bloementapijt dateert dus van 2018. Dit jaar dreigt geen virus roet in het eten te gooien, wel de aangekondigde hittegolf die deze week over de hoofdstad rolt.

"De omstandigheden zijn verre van ideaal," verduidelijkt Karel Goethals, woordvoerder van het vzw Bloementapijt. "Onze technische ploeg volgt de laatste ontwikkelingen op de voet. Wellicht zullen we hier en daar moeten schuiven in de programmatie."

'Zo laat mogelijk plukken'

Voor deze editie hebben de organisatoren van het Bloementapijt er een speerpunt van gemaakt de bloemen lokaal te kopen. "De begonia's bijvoorbeeld komen uit het Gentse en uit Lochristi. Maar omdat ze minder tegen de hitte kunnen worden ze deels vervangen door extra dahlia's, die ook in Vlaanderen worden geproduceerd," zegt Goethals.

"We proberen hoe dan ook de bloemen zo laat mogelijk te plukken. Op die manier kunnen ze langer mee." Een gebrek aan water? Daar wordt niet echt voor gevreesd. "De bloemen en planten verzuipen in het water is sowieso geen goed idee tijdens een hittegolf. Het watergebruik zal dus vrijwel ongewijzigd blijven."

Het Bloementapijt wordt vrijdag 12 augustus tussen 09.00 en 13.00 uur opgebouwd. De officiƫle opening met klank- en lichtspel vindt diezelfde dag plaats om 22.00 uur. Ook de twee dagen erna is dit spektakel telkens 's avonds te zien tussen 21.00 en 23.00 uur. Tickets voor het panoramisch zicht vanaf het balkon van het stadhuis zijn te koop via www.flowercarpet.be.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?