Brussel-Stad Grote markt broodhuis bloementapijt

| De laatste editie van het Bloementapijt in 2018

Bloementapijt keert na vier jaar terug op de Grote Markt

© Belga - BRUZZ
03/06/2022

Van 12 tot 15 augustus zal er op de Grote Markt opnieuw een bloementapijt te zien zijn. Om de vijftigste verjaardag te vieren brengen de ontwerpers een interpretatie van het eerste bloementapijt in 1971.

"Het Bloementapijt is een niet te missen evenement op de culturele en toeristische agenda", zegt Delphine Houba (PS), schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van de Stad Brussel en voorzitster van de vzw Bloementapijt van Brussel.

Normaal wordt het evenement om de twee jaar georganiseerd, maar door de pandemie werd de editie van 2020 noodgedwongen afgelast. Vorig jaar werd de stad op verschillende plekken versierd met bloemen, maar het laatste echte Bloementapijt dateert dus van 2018.

Voor Fabian Maingain (DéFi), Brussels schepen van Economische Zaken, staat de terugkeer van het Bloementapijt synoniem aan het toeristische hoogtepunt in de zomer. Het Bloementapijt betekent dan ook een belangrijke duw in de rug van de Brusselse horecasector.

De inspiratie voor het bijzondere tapijt komt uit 1970, toen twee Brusselse schepenen het bloementapijt van Oudenaarde bezochten. Snel groeide het idee dat de hoofdstad ook een eigen tapijt moet krijgen. Etienne Stautemans, de toenmalige voorzitter van de beroepsvereniging voor Vlaamse sierteelt en groenvoorziening (AVBS), kreeg de bijzondere opdracht om het eerste tapijt te creëeren.

Ontwerp uit 1971

Als eerbetoon aan Stautemans, reconstrueert het Bloementapijt dit jaar het eerste ontwerp van zijn hand. Alle elementen van dit eerste ontwerp komen terug in het tapijt van 2022, inclusief de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw.

"Dit jaar hebben we ook andere in Vlaanderen geproduceerde bloemen, zoals chrysanten, verwerkt in het Bloementapijt, om de veelzijdigheid van onze sierplantproductie in de verf te zetten," zegt Filip Fontaine, algemeen directeur van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), partner van deze editie.

Het ontwerp van de editie 2022 is het resultaat van de samenwerking tussen Roo Aguilar Aguado, een Mexicaanse kunstenares, en Koen Vondenbusch, leerling van Etienne Stautemans en van zijn opvolger Marc Schautteet, die al 28 jaar meewerkt aan het Bloementapijt van Brussel. Samen hebben ze meer dan 280 uur besteed aan het reconstrueren van het patroon van het tapijt uit 1971, op basis van plannen die Stautemas zelf had getekend.

Het Bloementapijt wordt 12 augustus tussen 09.00 en 13.00 uur opgebouwd. De officiële opening met klank- en lichtspel vindt diezelfde dag plaats om 22.00 uur. Ook de twee dagen erna is dit spektakel telkens 's avonds te zien tussen 21.00 en 23.00 uur. Tickets voor het panoramisch zicht vanaf het balkon van het stadhuis zijn te koop via www.flowercarpet.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Bloementapijt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni