Boek en expo in Brussel blikken terug op spoorlijn Peking-Hankow

© PhotoNews
| Train World, Schaarbeek.

Train World, het treinmuseum van de NMBS in Schaarbeek, komt met een tentoonstelling over de aanleg van de spoorlijn Peking-Hankow aan het begin van de 20e eeuw. Dat was een project verspreid over meer dan 1.200 kilometer waar België en Frankrijk aan deelnamen. Een boek, geschreven door experten en geïllustreerd door François Schuiten en Li Kunwu, begeleidt de tentoonstelling.

De grootste spoorlijn uit die tijd moest het noorden en het zuiden van het land verbinden tussen Peking en Hankow (nu Wuhan). Meerdere tienduizenden mensen werden betrokken bij de werf, onder supervisie van de toen 37-jarige Belgische ingenieur Jean Jadot. De lijn Peking-Hankow werd in 1905 na zeven jaar werken ingewijd. Een eeuw later werd het traject de langste hogesnelheidslijn ter wereld.

François Schuiten, scenograaf van de tentoonstelling, wilde het verhaal naar voren brengen van Jadot, die werd ondergedompeld in China. "We vergeten wel eens dat België op dat moment een van de grootste industriële spelers ter wereld was die haar technische talenten exporteerde," herinnert de Brusselse tekenaar. François Schuiten werkte samen met Li Kunwu, een Chinese journalist en illustrator.

Boek en lezingen

Hun tekeningen zijn niet alleen te zien in de expositie, maar illustreren ook het boek 'Peking - Hankow: het grote epos' dat de expositie vergezelt. Aan het boek schreven spoorwegexperts, Chinakenners, een historicus en een nazaat van Jean Jadot mee.

Tijdens het bezoek vertellen enkele sleutelfiguren via levensgrote sprekende poppen hun verhaal. De anekdotes voeren de bezoeker mee naar de tijd van de aanleg van de spoorlijn.

Train World plant niet alleen tijdens deze expo maar ook nadien, in 2022, vijf lezingen over het thema van de bouw van de spoorlijn Peking-Hankow. De sprekers vertellen meer over de verschillende aspecten van deze Belgisch-Chinese geschiedenis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?