Bozar heropent daken en tentoonstellingszalen twee jaar na dakbrand

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 13 juli 2023
Updated: 13-07-2023 - 16:08

Ruim twee jaar na de dakbrand zijn de eerste herstellingswerken aan Bozar, het Brussels Paleis voor Schone Kunsten, afgerond. De daken en tentoonstellingszalen werden donderdag ingehuldigd in het bijzijn van de minister van Federale Culturele Instellingen Hadja Lahbib en de staatssecretaris van de Regie der Gebouwen Mathieu Michel.

Op 18 januari 2021 beschadigde een brand het zuidelijk circuit van het cultuurhuis. Onder meer enkele tentoonstellingsruimtes en de Henry Le Boeufzaal werden getroffen. Bovendien sijpelde bluswater door in het gebouw en dat veroorzaakte bijkomende schade.

Ongeveer een jaar later gingen de renovatiewerken van start. De aannemer herstelde sindsdien de zinken dakbedekking en goten, de dakramen en het parket van de tentoonstellingsruimtes. Daarvoor werd trouw gebleven aan de originele plannen van architect Victor Horta. Het kostenplaatje bedraagt 9,3 miljoen euro, waarvan negentig procent voor de rekening van de verzekeringsmaatschappijen is.

Spaanse kunstenaar

Tijdens de zomersluiting van 1 juli tot 31 augustus 2023 wordt de tweede fase van de herstellingswerken uitgevoerd. De overheid voorziet nog eens 1,5 miljoen euro voor de renovatie van de Henry Le Boeufzaal. Er zullen bepleisterings-, schilder- en parketrenovatiewerken uitgevoerd worden, en bepaalde akoestische deuren zullen ook vervangen worden. Los van de brandschade, krijgt ook de podiumverlichting een update.

De Spaanse kunstenaar Antoni Tàpies heeft de eer om als eerste de gerenoveerde zalen in gebruik te nemen vanaf 15 september.

"Het Paleis voor Schone Kunsten is een architecturale parel die bijdraagt tot de uitstraling van onze hoofdstad, op de wereld gericht", vindt minister Lahbib, die tijdens haar studentenjaren nog in Bozar heeft gewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?