Brussel plant de Meyboom voor de 714de keer op tijd

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 9 augustus 2022
Updated: 09-08-2022 - 19:05

De Bûûmdroegers in Brussel zijn ook dit jaar opnieuw in hun opzet geslaagd. Iets voor 17 uur werd op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat de 714de Meyboom geplant onder goedkeurend oog van burgemeester Philippe Close en verschillende van zijn schepenen.

De tocht Meyboom begon dinsdagochtend in het Zoniënwoud, waar een mooie beuk gekapt werd. Nadien trok de folkloristische stoet van Bûûmdroegers, Gardevils en fanfare, met de boom op de vrachtwagen, langs de gemeentehuizen van Etterbeek, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node voor de laatste triomftocht van de boom.

Omstreeks 14.30 uur werd de boom op de Grote Markt voorgesteld aan het publiek en het college van de stad Brussel. Opvallend was wel dat de vrachtwagen met de boom daar enige moeite had door de fans van Coldplay die aan het nabijgelegen Hotel Amigo probeerden een glimp op te vangen van zanger Chris Martin.

Vanop de Grote Markt werd dan de finale tocht ingezet. Om 16.35 uur exact, ruim op tijd dus, werd de boom in één vlotte poging rechtgezet. Tot slot werd de Belgische vlag nog aan de beuk geknoop door een van de Bûûmdroegers en sloot de fanfare het traditionele moment af met de Brabançonne.

De traditie wil dat de Brusselaars de boom voor 17.00 uur moeten planten. Anders krijgt Leuven de Meyboom. De legende gaat terug tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven. Er zijn verschillende verhalen waarover het dispuut toen ging, gaande van een verstoord trouwfeest tot een biertaks.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?