Brussels parket ziet geen graten in verkoop van Asterix-tekening

© Belga
09/12/2023

Het parket van Brussel ziet geen graten in de verkoop van een originele covertekening van "Asterix en Cleopatra". Dat heeft veilinghuis Millon Belgique vrijdagavond laten weten. De veiling vindt komende zondagnamiddag plaats in Brussel.

Albert Uderzo maakte de tekening in 1963. De cover meet 32x17 centimeter, en de waarde wordt geschat op 400.000 tot 500.000 euro. Sylvie, dochter van Albert Uderzo, heeft haar twijfels over de manier waarop de verkoper het werk heeft kunnen bemachtigen, en diende via haar advocaat een klacht in bij het Brussels parket om de verkoop tegen te houden. Volgens de advocaat maakt de koper van de tekening zich mogelijk schuldig aan heling.

De organisatoren van de verkoop zeggen dat de familie van de particuliere verkoper al meer dan vijftig jaar eigenaar is van het stuk. Diens vader zou het gedoneerd gekregen hebben van Albert Uderzo, eind jaren 60, begin jaren 70. Volgens het Brussels parket is er geen sprake van een inbreuk inzake heling.

De familie van de particuliere verkoper is niet opgezet met de beschuldigingen van de dochter van Albert Uderzo. Ze hekelt het gebrek aan bewijs en het feit dat de beschuldigingen in de media uitgesmeerd werden. Zonder enig bewijs is geïnsinueerd dat onze vader een "dief" was, en dat wij "helers" zijn, luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Albert Uderzo , Asterix en Obelix , Asterix en Cleopatra , kunstveiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni