Brusselse Astrid Haerens wint belangrijke poëziewedstrijd

Astrid Haerens
© Ivan Put
| Astrid Haerens
© Ivan Put
| Astrid Haerens

De Brusselse Astrid Haerens heeft met haar eerste poëziebundel Oerhert de Poëziedebuutprijs 2023 gewonnen. “Voldragen verzen die aan de ribben plakken”, beoordeelde de jury.

De Brusselse schrijfster, die in 2017 haar debuutroman Stadspanters de wereld instuurde, werkte in totaal twee jaar aan haar bundel. "Dat is lang voor dat dunne boekje", zei ze eerder in een gesprek met BRUZZ. Dat die meteen met de Poëziedebuutprijs bekroond wordt, komt niet helemaal als een verrassing. Oerhert werd eerder ook al genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan de schrijver van het beste Nederlandstalige poëziedebuut.

Poëziedebuutprijs

Het werk maakte indruk op de jury van de Poëziedebuutprijs 2023, die sprak van “een condens vlechtwerk van taal”, met “voldragen verzen die aan de ribben plakken.”

Oerhert raakt aan zowel alles waarmee een mens te maken krijgt: het gezin, schoolstructuren, relaties, lijven, trauma, een patriarchale samenleving. Die thema's onderzoeken was een uitdaging, vertelt Haerens dit weekend in een interview met De Standaard. “Hoe schrijf je slim over grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld zonder dat het te journalistiek dan wel te veel Flair wordt? “Uiteindelijk moest alles erin: mijn woede, mijn kwetsbaarheid, mijn schaamteloosheid, zelfs de hele worsteling tijdens het schrijven zelf. Je moet die onzekerheid tackelen, anders stop je.”

De bundel is naar eigen zeggen geen autobiografie, maar “opgebouwd uit verhalen en zintuigelijke herinneringen van mezelf en van anderen, wat per definitie verdraaiingen en verdichtingen zijn”, vertelt ze in datzelfde interview. Het is dus ook "een onderzoek naar de herinnering an sich.”

De Poëziedebuutprijs bekroont sinds 2017 het beste poëziedebuut verschenen tijdens het voorgaande jaar. De hoofdprijs bedraagt 1500 euro.

Met haar eerste poëziebundel Oerhert toont Astrid Haerens hoe poëzie vanuit diepe pijn iets van hoop, troost en schoon kan geven: "Gedichten zijn als het blaffen van riot dogs", zei ze vorig jaar nog in A La Carte.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?